• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στοιχεία έκπληξη για την ανεργία-Η πρώτη αντίδραση των αγορών

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Τα 11 εκατ. έφτασαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο


    Εκτόξευση στις νέες θέσεις εργασίας κατεγράφη τον Απρίλιο στις ΗΠΑ με 253.000 νέες θέσεις να προστίθενται εν μέσω τραπεζικής αναταραχής, αυξανόμενων επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.

    Τα στοιχεία διέψευσαν πανηγυρικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα ξεπεράσουν τις 185.000.

    Η ανεργία μειώθηκε στο 3,4% από 3,5% τον Μάρτιο, με τις προβλέψεις των αναλυτών να είναι άστοχες, καθώς ανέμεναν αύξηση στο 3,6%.

    Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, οι αμερικάνικοι δείκτες παρέμειναν σε θετικό έδαφος με κέρδη έως και 0,65%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

    Το ράλι συνεχίστηκε για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, PacWest και Western Alliance, οι οποίες την Πέμπτη δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από ένα sell off που κορυφώθηκε με απώλειες έως και 50%. Η μετοχή της Pac West ανεβαίνει προσυνεδριακά κατά 25% και της Western Alliance κατά 22%.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικάνικος τραπεζικός δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές τουλάχιστον 20 αμερικανικών τραπεζών έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 3,8%.

    Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τους φόβους των αγορών ότι η Fed δεν θα σταματήσει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης, καθώς η αγορά παραμένει ανθεκτική στην απότομη αύξηση των επιτοκίων.



    ΣΧΟΛΙΑ