• Οικονομία

    Ελ Εριάν: Το καλοκαίρι οι μειώσεις της Fed – Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Μοχάμεντ Ελ-Εριάν

    Μοχάμεντ Ελ-Εριάν


    Για απογοήτευση των αγορών λόγω υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έκανε λόγο ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε δηλώσεις του σε συνέδριο της UBS Global Wealth Management στο Χονγκ Κονγκ.

    «Νομίζω ότι θα φτάσουμε στη στροφή, αλλά σε σχέση με αυτό που περιμένει η αγορά, δεν θα είναι τόσο γρήγορη ούτε τοσο βαθιά», σχολίασε για τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία αναμένει μειώσεις της τάξης των 140 μονάδων βάσης μέσα στο τρέχον έτος.

    Μικρότερες μειώσεις

    Ο πρόεδρος του Queens’ College του Κέιμπριτζ και οικονομολόγος έδωσε την δική του εκτίμηση για το πότε αναμένεται η Fed να προχωρήσει σε μειώσεις.

    «Δεν θα με εξέπληττε αν ξεκινήσουμε αργότερα, πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού, και δεν θα με εξέπληττε αν τελειώναμε το έτος με περικοπές που θα είναι πιο κοντά σε αυτό που έχει αναφέρει η Fed, δηλαδή 75 μονάδες βάσης σε αντίθεση με αυτό που έχει τιμολογήσει η αγορά», δήλωσε ο Ελ Εριάν.

    Οι αγορές ξεκίνησαν πολύ αισιόδοξα τον προηγούμενο μήνα να αυξάνουν τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις ήδη από τον Μάρτιο. Σταδιακά, οι δηλώσεις των Αμερικανών τραπεζιτών για προσεχτικές κινήσεις, όπως η πρόσφατη του Κρίστοφερ Γουόλερ, αλλά και η δημοσιοποίηση νέων οικονομικών στοιχείων, οδήγησαν στο να περιοριστεί ο ενθουσιασμός των traders.

    Ο επίμονος πληθωρισμός

    «Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό των αγαθών και θα πρέπει να μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό, εξήγησε ο Ελ Εριάν.

    Σχετικά με τι στάση της Fed, ο οικονομολόγος σημείωσε ότι μια αλλαγή στη στάση της είναι πιθανόν να την κάνει να χάσει την αξιοπιστία της.

    «Αν είσαι μια κεντρική τράπεζα που έχει κάνει πολλαπλά λάθη πολιτικής τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να δώσεις την εντύπωση ότι πρόκειται να αλλάξεις τη θέση σου. Δηλαδή δεν περιμένεις καμία αλλαγή στον στόχο για τον πληθωρισμό», σχολίασε.

    Για τις αποδόσεις των ομολόγων, που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο Ελ Εριάν εκτίμησε ότι στα 10ετή μπορεί να κλείσουν το έτος πιο κοντά στο 4,5% από ότι στο 3,5%, ενώ σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει περίπου στο 1% με 2%, καθώς η οικονομία ομαλοποιείται από την περσινή αύξηση των αποταμιεύσεων λόγω της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Fed-EKT: Πώς οι τραπεζίτες προσγείωσαν τους traders και οδήγησαν σε sell off ομόλογα και μετοχές

    Waller (FED) για μειώσεις επιτοκίων: Δεν βλέπω τον λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή τόσο δραματικά



    ΣΧΟΛΙΑ