• Οικονομία

    ΗΠΑ: Αυξημένος ο δείκτης τιμών παραγωγού κατά 0,4%

    • NewsRoom


    Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, περισσότερο από το αναμενόμενο, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια για παράταση της επιθετικής πολιτικής της Fed στην αύξηση των επιτοκίων.

    Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση ύστερα από τρεις μήνες.

    Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 8,5%, επιβραδύνοντας ελαφρώς από την άνοδο του Αυγούστου κατά 8,7%.

    Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν ο δείκτης να εμφανίσει μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια 8,4%.

    Ο δομικός δείκτης, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε επίσης 0,4% τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο του Αυγούστου κατά 0,2%.

    Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη σταθερή άνοδο του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται τα σενάρια για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics: Πώς η κρίση πληθωρισμού μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ