• Οικονομία

    IOBE: Στο 2,2% – 2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας το 2020

    • NewsRoom

    Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας


    Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

    Ο ρυθμός για το 2019 εκτιμάται οριακά άνω του 2%, ενώ για το 2020 αναμένεται σχετικά υψηλότερος στην περιοχή του 2,2% με 2,5%. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει την ανάπτυξη να πηγαίνει πιο κοντά στο 1% και όχι προς το 3% που είναι και ο στόχος.

    «Η άρση της ακραίας αβεβαιότητας που κυριάρχησε για μια σχεδόν δεκαετία, έχει από μόνη της ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία», σημείωσε ο κ. Βέττας κατά την παρουσίαση της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι η πρώτη μετά από μια δεκαετία, όπου η ελληνική οικονομία θα μπορεί να είναι περισσότερο στραμμένη στις προκλήσεις του μέλλοντος παρά στα προβλήματα που κληρονομεί από το παρελθόν.

    Στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες (G7) η ανάπτυξη δεν επιβραδύνθηκε στο καλοκαιρινό τρίμηνο σε σύγκριση με προηγούμενο (1,6% σε αμφότερα). Οι ΗΠΑ, εκτός των επιπτώσεων των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, απώλεσαν τη στήριξη από το δημοσιονομικό πρόγραμμα μείωσης φόρων στο εισόδημα που ολοκληρώθηκε.

    Η Ευρωζώνη συνέχισε να διέρχεται φάση προσαρμογής της βιομηχανίας της σε διαρθρωτικές αλλαγές. Την ίδια περίοδο Τα μέτρα εμπορικού προσανατολισμού και η ολοκλήρωση της υποστηρικτικής πιστωτικής πολιτικής, άσκησαν εντονότερες πιέσεις στην οικονομία της Κίνας. Ωστόσο ορισμένες από τις εστίες κλυδωνισμών στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να εξασθενούν ή τουλάχιστον, να μην επιδεινώνονται. Πρόσφατα συνάφθηκε συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για μια καταρχήν μη κλιμάκωση των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.

    Επιπλέον, επιτεύχθηκε συμφωνία Ην. Βασιλείου – ΕΕ για συναινετικό Brexit. Στις παραμένουσες εστίες αβεβαιότητας συγκαταλέγονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, οι γεωπολιτικές εντάσεις. Για το σύνολο του 2019 προβλέπεται επιβράδυνση της παγκόσμιας μεγέθυνσης, σε 2,9% από 3,6%, ενώ φέτος αυτή θα επιταχυνθεί ήπια, σε 3,3%.

    Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2019, σε 2,3%, από 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο, κατόπιν σημαντικής αναθεώρησής του. Ωστόσο, ήταν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερη από το ίδιο τρίμηνο του 2018.

    Στο σύνολο του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2%, έναντι ανόδου 2,0% ένα έτος νωρίτερα. Η άνοδος του εγχώριου προϊόντος προήλθε κυρίως από τις υψηλότερες εξαγωγές (+6,6% στο εννεάμηνο), λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών υπηρεσιών (+10,8%). Η αύξησή τους βελτίωσε και το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα, καθώς υπερέβη τη διεύρυνση των εισαγωγών (+3,3%).

    Έπονται σε συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ η δημόσια κατανάλωση (+2,9%), κατόπιν της έντονης ενίσχυσής της στο δεύτερο τρίμηνο (+9,4%) και οι επενδύσεις (+3,0%). Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επενδύσεων (69,8%) προήλθε από διεύρυνση των αποθεμάτων, όχι λόγω μεγαλύτερου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου, ο οποίος ήταν υψηλότερος κατά 1,0%. Σχεδόν αμετάβλητη από πρόπερσι η ιδιωτική κατανάλωση (+0,2%).

    Δείτε την ανάλυση του ΙΟΒΕ



    ΣΧΟΛΙΑ