• Οικονομία

    Indeed: Με ρυθμούς – ρεκόρ αυξάνονται οι μισθοί στην Βρετανία

    • Bloomberg
    Τζέρεμι Χαντ, Υπ. Οικονομικών Βρετανίας

    Τζέρεμι Χαντ, Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας


    Με ρυθμούς- ρεκόρ αυξάνονται οι μισθοί στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο ιστότοπος παρακολούθησης μισθολογίων Indeed Hiring Lab, τα οποία αμφισβητούν άλλες αναφορές περί χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

    Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας, που ανέβηκαν στον Indeed τον Μάιο, προσέφεραν αμοιβές κατά 7,2% αυξημένες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας παράλληλα άνοδο από την έναρξη της εφαρμογής παρακολούθησης μισθών το 2019.

    Τα στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για ένα πληθωριστικό “σπιράλ” στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους εργαζομένους να προσπαθούν να αυξήσουν τους μισθούς τους, προκειμένου για να αντισταθμίσουν την “λαίλαπα” των αυξανόμενων τιμών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

    Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να σταματήσει αυτές τις πιέσεις.

    «Η αύξηση των μισθών που συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, θα καταστήσει πιο δύσκολη την απόφαση της Τράπεζας για το πότε θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια», τονίζει ο Pawel Adrjan, διευθυντής οικονομικής έρευνας της Indeed.

    «Η αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους, όπως μετράται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

    Ασυνήθιστα στοιχεία

    Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ασυνήθιστα υψηλή αύξηση των αμοιβών, σύμφωνα με την Indeed.

    Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ, βιώνουν επιβράδυνση στη αύξηση των μισθών από το 2022, ενώ τα στοιχεία για την ΕΕ έχουν σταθεροποιηθεί.

    Ωστόσο, μία άλλη έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα από τη Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης, δεν συμφωνεί με τα ευρήματα του Indeed.

    Η έκθεση έδειξε ότι ο δείκτης της αγοράς εργασίας της Βρετανίας υποχώρησε τον περασμένο μήνα, καθώς σημειώθηκε η ταχύτερη αύξηση της προσφοράς εργαζομένων τα τελευταία 2 1/2 χρόνια.

    Ειδικότερα, οι θέσεις νοσηλευτικής, λιανικής, εξυπηρέτησης πελατών, καθαρισμού και προετοιμασίας φαγητού, σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς.

    Την ίδια στιγμή, η αμοιβές υποστηρίχθηκαν από κυβερνητικές συμφωνίες αμοιβών σε απεργούς νοσοκόμους και την αύξηση του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης τον Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Επιβεβαίωση Mononews – Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού

    Παπαστράτος: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023

    Intracom Telecom: Συνεργασία με την 802 Networks

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ