• Οικονομία

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος από τις πλημμύρες – Από πού αναζητά κονδύλια το Υπουργείο Οικονομικών

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Τεράστιο είναι το κόστος από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας. Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την πρώτη αποτίμηση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για αποζημιώσεις, αλλά και την ανοικοδόμηση των περιοχών.

    Αν και είναι πολύ νωρίς για να αποτυπωθεί το μέγεθος της καταστροφής, κυρίως στον Θεσσαλικό κάμπο, εκτιμάται πως ο προϋπολογισμός θα δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις, σε σημείο μάλιστα, που επιστρέφουν στο συρτάρι τα όποια μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είχε σχεδιάσει να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

    «Η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και το μηχανισμό γρήγορης αρωγής έτσι ώστε οι συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν να δουν γρήγορα την βοήθεια την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν τις ζωές τους, να φτιάξουν τα σπίτια τους. Να μπορούν να πάρουν την οικοσκευή τους και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα.

    Η πρώτη εκτίμηση για τον προϋπολογισμό

    Η άμεση επίπτωση στον προϋπολογισμό εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 700 – 800  εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις για τις καταστραμμένες κατοικίες, τις επιχειρήσεις την αγροτική παραγωγή, το κόστος αποκατάστασης των υποδομών (οδικό δίκτυο, γέφυρες, φράγματα κτλ.), ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές.

    Αν το κόστος μόνο για τις φωτιές ανέρχεται στα 1,66 δις ευρώ, όπως αναφέρει έκθεση της Distrelec, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, είναι αντιληπτό πως υπερβαίνει το έκτακτο αποθεματικό του 1 δις που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2023 για τις φυσικές καταστροφές.

    Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστική η αναφορά κυβερνητικών στελεχών που η κακοκαιρία «Ντάνιελ» αντιστοιχούσε με τρεις «Ιανούς» (την κακοκαιρία του 2020). Τότε το κόστος είχε ανέλθει στο 1 δις ευρώ.

    Αναζητούνται κονδύλια

    Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών είναι συνεχείς, καθώς θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια πολλών εκατοντάδων ή και δις ευρώ για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση ενός ακόμα συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προκειμένου ο τρέχον προϋπολογισμός να «σηκώσει» το άμεσο κόστος των καταστροφών.

    Ωστόσο, αναζητούνται κονδύλια από διαφορετικές πηγές όπως:

    Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ: Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να κάνει μια νέα ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να βρεθούν χρήματα, κυρίως για την αποκατάσταση των υποδομών.

    Ευρωπαϊκά κονδύλια: Ήδη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα, έχει στείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητεί την αρωγή της Ευρώπης με κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, που αποτελούν άμεση πρωτεραιότητα.

    ΕΤΕπ: Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη λήψη δανείου, με ευνοϊκούς όρους, για τα έργα ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές.

    Προϋπολογισμός: Μεγάλη πίεση όμως, αναμένεται να δεχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, τόσο μέσω της ανακατανομής κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από τα διαθέσιμα του κράτους. Μάλιστα, ήδη θεωρείται βέβαιη και η αναθεώρηση του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσημα, ο στόχος είχε τεθεί στο 1,1%, αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου τους προηγούμενους μήνες ανέβαζαν (ανεπίσημα) τον πήχη στο 1,3% – 1,4%. Πλέον, ο στόχος μπαίνει στην περιοχή κοντά στο 1%. Με μια πρόχειρη εκτίμηση δηλαδή, θα αφαιρεθούν σχεδόν 800 – 900 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως μπαίνει τέλος στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, για την ανακοίνωση μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κάποια από τα οποία είχαν σχεδιαστεί να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό απόψε στη ΔΕΘ, μια ομιλία η οποία αναβλήθηκε χθες το πρωί, λόγω της τραγωδίας στον Θεσσαλικό κάμπο.

    Διαβάστε επίσης

    Ταμειακές μηχανές – POS: Πότε θα ολοκληρωθεί η σύνδεση – Ο στόχος της ΑΑΔΕ

    Συναγερμός για το κόστος των καταστροφών – Στο στόχαστρο ο προϋπολογισμός και οι επιπτώσεις σε ανάπτυξη και πλεόνασμα

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έχουν ήδη ρυθμιστεί σχεδόν 8 χιλιάδες δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ