• Οικονομία

    Επίδομα μητρότητας: Δύο προϋποθέσεις για την καταβολή του – Ενίσχυση 7.000 ευρώ

    Νίκος Μηλαπίδης, γ.γ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

    Νίκος Μηλαπίδης, γ.γ. Κοινωνικών ασφαλίσεων


    Υπό δυο προϋποθέσεις θα λάβουν το επίδομα μητρότητας αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 οι αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες εντός Φεβρουαρίου.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωράει στην κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων ανεξάρτητα από το ταμείου που ανήκουν, δίνοντας οικονομική ενίσχυση που αγγίζει τις 7.000 ευρώ σε περίπου 4.000- 5.000 αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη, αναμένεται να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων ημερών την εφαρμοστική εγκύκλιο.

    Οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την λήψη του επιδόματος μητρότητας για 9 μήνες είναι:

    • να έχουν λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e -ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών
    • να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

    Η επέκτασή του αφορά σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ,  στο ΕΤΑΑ στις αγρότισσες του ΟΓΑ αλλά και σε όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση και λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας, (όπως οι έμμισθες γυναίκες δικηγόροι, οι μισθωτές ασφαλισμένες του ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, κ.α).

    Το επίδομα δικαιούται και η τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη-μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο έως την ηλικία των 8 ετών. Το ποσό του επιδόματος θα το λαμβάνουν από τη ΔΥΠΑ σε μηναία βάση και αυτό θα είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό δηλαδή 780 ευρώ για το διάστημα 9 μηνών.

    Πώς θα γίνει η χορήγηση

    Το επίδομα θα χορηγείται με αίτηση των ενδιαφερομένων μητέρων στη ΔΥΠΑ. Στις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση (άρθρο 147) το επίδομα θα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας ή και μετά τη λήξη της ισόχρονης άδειας λόγω μειωμένου ωραρίου. Αν δεν γίνει χρήση της άδειας μειωμένου ωραρίου το επίδομα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (περίπου 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

    Για την επέκταση του επιδόματος στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες (άρθρο 148) το επίδομα θα χορηγηθεί και σε όσες απέκτησαν παιδί 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, δηλαδή σε όσες απέκτησαν παιδί από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

    Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα μπορεί να μεταβιβάζει το ως 7 μήνες το επίδομα στον πατέρα ανεξαρτήτως αν αυτός είναι μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, εφόσον η μητέρα πληροί τις προϋποθέσεις. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας για όλες τις κατηγορίες λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης.

    Η καταβολή του επιδόματος γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο θα πρέπει να ισχύουν τα εξής για την ασφαλισμένη:

    • Να μη λαμβάνει άλλο επίδομα για την ίδια αιτία από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
    • Να μην καλύπτεται από ανάλογη παροχή όπως η φύλαξη παιδιού σε βρεφονηπιακό σταθμό.
    • Να αναστείλει την εργασία της (αν είναι μισθωτή) για το διάστημα που θα λαμβάνει το επίδομα.

    Για την επέκταση του επιδόματος έχει εγγραφεί κονδύλι 45 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 για την  καταβολή της παροχής στις αγρότισσες και τις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση.

    Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες η επέκταση του επιδόματος θα πληρωθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας στον οποίο καταβάλουν εισφορές, που μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.

    Διαβάστε επίσης:

    «Σπίτι μου»: Στα 246,8 εκατ. ευρώ τα δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος

    Εφορία: Από κόσκινο όλες οι συναλλαγές – Έλεγχοι σε καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, πιστωτικές

    Στη δημοπρασία 5ετούς ομολόγου προχωρά την Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ