• Οικονομία

    Οι μειώσεις φόρων ήρθαν για να μείνουν

    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μειώσεις φόρων πίσω από το… παράθυρο με μέτρα -γεύση των οποίων πήρε χθες η κοινωνία- που, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, ήρθαν για να μείνουν.

    Το «whatever it takes» που εκφράστηκε ανάγλυφα και αμοιβαία από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας κι επικοινώνησε στη συνέχεια με τον πιο εύγλωττο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για να μην πάθουν καθίζηση οι οικονομίες της Ευρωζώνης, σημαίνει, τελικά, τα πάντα. Αυτό που δεν έγινε με το ξέσπασμα της κρίσης των αμερικανικών τραπεζών το 2008 και με το ελληνικό πρόβλημα το 2010 φαίνεται ότι θα γίνει τώρα, που επιτρέπεται στα κράτη μέλη να «ξεχειλώσουν» κατά το δοκούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και στην Ελλάδα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

    Η Ελλάδα που έχασε το 27% του ΑΕΠ της στα 8χρόνια της κρίσης και με μία κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία της την ανοιχτή οικονομία, την ανάπτυξη και της επενδύσεις, λαμβάνει μέτρα εγκαίρως, για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση είναι η αλήθεια, ούτως ώστε α) να αντιμετωπιστεί η σοβούσα συγκυρία, και β) όταν βγούμε στο ξέφωτο, η οικονομία να πάρει μπροστά.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, λίαν συντόμως, θα κληθεί να προσκαλέσει την ΕΡΤ στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών για να μεταδώσει και να μοιράσει στα υπόλοιπα μέσα τη συνέντευξή του με νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Κι αυτή τη φορά δεν θα αφορούν μόνο τις πληττόμενες από τον ιό επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους, αλλά και τους υπόλοιπους.

    Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, δεν σημαίνει ότι μία επιχείρηση είναι ανοιχτή, όταν έχει στείλει τους εργαζόμενούς της στο σπίτι, δουλεύοντας από εκεί. Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους είναι φαινομενικά ανοιχτές, αλλά στην ουσία είναι κλειστές. Και οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να έχουν φυσική παρουσία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους όταν ανησυχούν μήπως εκτεθούν στον ιό. Το πιθανότερο σενάριο είναι και αυτής της κατηγορίας οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες αν και φαινομενικά ανοιχτές εξακολουθούν να επηρεάζονται από το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει ο ιός -και οι δουλειές τους και οι τζίροι τους έχουν μειωθεί κατακόρυφα-, να μην είναι το ίδιο συνεπείς, ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα.

    Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέβει κατά ακόμα 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα πάνε πίσω οι πληρωμές των 120 δόσεων ή των 24 και 48 δόσεων, ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος.

    Ήδη, οι  επαγγελματικοί και εργοδοτικοί φορείς αρχίζουν και συντάσσουν επιστολές με αποδέκτη τον κ. Σταϊκούρα και το οικονομικό επιτελείο.

    Οι αντικειμενικές αξίες και οι όποιες στρεβλώσεις θα αντιμετωπίζονταν φέτος, με προφανή αύξηση στις περιοχές που κατοικούν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, μετατίθενται για το 2021. Που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και φέτος, χωρίς να αποκλείεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ή η μείωσή του έστω, για τις επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, προκειμένου να στηρίξει τον τουρισμό, να μειώσει ακαριαία τον ΦΠΑ στην εστίαση, που σημαίνει μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, που πλέον παραμένουν κλειστές.

    Σημαντικό νέο για την αγορά η μείωση στο 6%, από 24%, του ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του.

    Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι:

    (α) οι μάσκες και τα γάντια,

    (β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

    (γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και

    (δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

    Τέλος, χθες ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

    Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

    Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

    Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ