• Business

    Σημάδια αποσύνθεσης στην αγορά εργασίας με 41.000 απολύσεις σε 15 μέρες


    Σε αποσύνθεση βρίσκεται η αγορά εργασίας μετά την αναστολή λειτουργίας περίπου 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων με κρατική παρέμβαση και περίπου 100.000 επιπλέον επιχειρήσεων που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται ραγδαία μέσα σε λίγες μέρες ακόμη και πάνω από 40% λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

    Οι επιπτώσεις επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να μην μπορεί να αντιδράσει και να επιβάλει πρόστιμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεπερνούν τις 41.000 οι απολύσεις που έχουν καταγραφεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατά την διάρκεια του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα απολύθηκαν 115.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προσλήφθηκαν 75.000.

    Το φαινόμενο εντάθηκε σταδιακά μετά την μερική αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων και κορυφώθηκε χθες με την πλήρη αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

    Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι απολύσεις γίνονται με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, προκειμένου να μπουν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση με τη δέσμευση του εργοδότη, προφορική τουλάχιστον, ότι θα προσληφθούν εκ νέου όταν τελειώσουν τα μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές». Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας».

    Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση.

    Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πλήττονται σφοδρά από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο θα «δουν» μισθό στο τέλος του μήνα λόγω της πτώσης του τζίρου στις επιχειρήσεις που απασχολούνται.

    Μάλιστα στις ομοσπονδίες των εργαζομένων και τα εργατικά κέντρα υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους ότι οι εργοδότες αρνούνται να τους αναγνωρίσουν την άδεια ειδικού σκοπού, ζητώντας τους να χρησιμοποιήσουν είτε την άδεια αναψυχής που δικαιούνται, είτε να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών.

    Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον κλάδο του τουρισμού, που πλήττεται βίαια από την κρίση του κορονοιού. Τα μεγάλα προβλήματα αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν μαζικά στην χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών στους εργαζόμενούς τους.

    Υπάρχουν ασφαλώς και εργοδότες που έσπευσαν να ανακοινώσουν μείωση μισθών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος Μαρτίου.

    Με αυτό τον τρόπο προχωρούν σε δραστική περικοπή του κόστους λειτουργίας τους για να καταφέρουν όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες να επιβιώσουν μετά την κρίση του κορονοϊού.

    Μέτρα ανάσχεσης των απολύσεων

    Η κυβέρνηση με την εξαγγελία των χθεσινών μέτρων να προσπαθήσει να βάλει φρένο στις απολύσεις από σήμερα και μετά, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα είναι άκυρη όπια απόλυση πραγματοποιηθεί σε επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ακύρωση των απολύσεων δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν εν λειτουργία και έχουν μείωση του τζίρου τους λόγω του κορονοιού δεν θα πρέπει να μειώσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν.

    Τέτοιες ρυθμίσεις είναι:

    -Η τρίμηνη αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών από τον Φεβρουάριο και μετά, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι οι εισφορές για το μήνα Ιανουάριο πρέπει να καταβληθούν, όπως έχει γράψει το «Mononews».

    -Η αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή, είτε έχουν πτώση του τζίρου τους.

    Ωστόσο, μέχρι τώρα το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ανακοινώσει την λήψη μέτρων για την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, αλλά ούτε για τη δραστική μείωση των μισθών που αναμένεται να καταγραφεί στην πλήρη διάστασή της στο τέλος του μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές αλλά έχει μειωθεί δραστικά ο τζίρος τους.

    Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν έχει ανακοινωθεί καμία οικονομική ενίσχυση, αλλά ούτε απαγορεύονται οι απολύσεις παρά μόνο σε περίπτωση που ο εργοδότης ενταχθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω κορονοϊού.

    Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ όπου θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους, δεν έχουν ληφθεί μέτρα ούτε για την αντίστοιχη αύξηση των απολαβών τους σε περίπτωση υπερεργασίας, αλλά ούτε και για την πρόσληψη έκτακτου νέου προσωπικού.



    ΣΧΟΛΙΑ