• Οικονομία

    Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια

    • NewsRoom


    Σταθερά διατήρησε τα βασικά της επιτόκια, όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την επιλογή περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

    Ο επικεφαλής της Τράπεζας Ales Μichl σημείωσε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδο που περιορίζει τις πιέσεις της ζήτησης και θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η Τράπεζα είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό, από διψήφιο ποσοστό, στον στόχο του 2%.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η προσδοκία της αγοράς ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2023 μπορεί να μην επαληθευτεί τονίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να προβεί σε νέα αύξηση αν αυξηθεί ο πληθωρισμός.

    Στη σημερινή ψηφοφορία, 5 μέλη του δ.σ. ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου επαναγοράς δύο εβδομάδων στο 7% ενώ δύο μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

    Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ξεκίνησε μια από τις πιο επιθετικές πολιτικές στην Ευρώπη αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 675 μονάδες βάσης μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Πτωτικά οι τιμές και πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

    Πληρώθηκε η πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης

     



    ΣΧΟΛΙΑ