Οικονομία

Πρόστιμα 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους: Πότε η εφορία θα προχωρά σε κατάσχεση λογαριασμού

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια – Πληρωμές φόρων πάνω από 11 δις

Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


Στην εφορία θα εμφανίζεται κατευθείαν το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόκειται για μια απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να προχωρήσει σε εμβολιασμό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κάτι λιγότερο από 600.000 πολίτες αυτών των ηλικιών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο θα μπαίνει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxis, όπως συμβαίνει με όλα τα διοικητικά πρόστιμα. Μάλιστα, θα εμφανίζονται στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση”, στην οποία θα αποκτούν πρόσβαση με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.

Από τη στιγμή που θα θεωρηθεί ως διοικητικό πρόστιμο, οι ανεμβολίαστοι φορολογούμενοι άνω των 60 θα πρέπει να γνωρίζουν:

Α) για κάθε μήνα που θα καθυστερούν την πληρωμή του προστίμου, θα επιβάλλονται οι νόμιμες προσαυξήσεις 0,73% και
Β) το πρόστιμο θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πλειοψηφία τους, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 είναι συνταξιούχοι, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σε περίπτωση που δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν το πρόστιμο.

Μπορεί το δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις όταν η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναγκαστικά μέτρα θα επιβληθούν ότι έρθουν πρόστιμα πέντε μηνών…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες δόσεις για το φόρο εισοδήματος και για τον ΕΝΦΙΑ, θεωρούνται μη ρυθμισμένες οφειλές, με αποτέλεσμα όταν υπάρξει και διοικητικό πρόστιμο στον λογαριασμό ενός φορολογούμενοι, να κινδυνεύει με κατασχέσεις λογαριασμών.

Φυσικά, αν διαθέτει ακατάσχετο λογαριασμό, τότε η εφορία δεν μπορεί να βάλει “χέρι” όταν το ποσό που υπάρχει στην τράπεζα δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, σε περίπτωση που ένας οφειλέτες καλείται φέτος να πληρώσει 250 ευρώ σε φόρο εισοδήματος και επιπλέον 150 ευρώ σε ΕΝΦΙΑ για τους μήνες Δεκέμβριο – Φεβρουάριο 2022 και δεν έχει εμβολιαστεί, τότε το ποσό τον Ιανουάριο θα υπερβεί τα 500 ευρώ.

Αν χάσει τη δόση Δεκεμβρίου για την πληρωμή των φόρων και καταστεί ληξιπρόθεσμη και η πληρωμή του προστίμου (χωρίς να έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση), τότε θα μπορεί να απειληθεί με κατασχέσεις από την εφορία.

Μόνη – ίσως – διέξοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ρύθμιση των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, με την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, που θα απομακρύνουν τους οφειλέτες από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 220.000 φορολογούμενοι άνοιξαν «λογαριασμούς» με την εφορία – Απλήρωτοι φόροι 3,76 δισ. ευρώΣΧΟΛΙΑ