• Οικονομία

    Οι φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο «ραντάρ» του νέου Υπουργείου Οικονομικών – Αλλαγές σε POS, αποδείξεις, φοροδιαφυγή

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Να καλύψει τον χρόνο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου θα επιχειρήσει να καλύψει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας μπροστά το σχέδιο για τη μείωση των φόρων, αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα παραδώσει στους υπουργούς τους «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες και τους στόχους του νέου κυβερνητικού έργου, θα μεταβεί στην οδό Νίκης στις 5 το απόγευμα, στην πρώτη του επίσκεψη σε Υπουργείο.

    Με αυτή την επίσκεψη στο νέο «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, δίνει το στίγμα των προθέσεων και των προτεραιοτήτων για την επόμενη τετραετία, που είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με παράλληλη ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται ήδη το πλαίσιο για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται οι παρεμβάσεις που δεν χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή και μπορούν να ενεργοποιηθούν με μια υπουργική απόφαση, όπως είναι η επέκταση του market pass για ένα ακόμα τρίμηνο ή εξάμηνο.

    Φοροελαφρύνσεις χωρίς να αλλάζει η δημοσιονομική ισορροπία

    Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει μπροστά το σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και νέες φοροελαφρύνσεις που οι περισσότερες έχουν αποτυπωθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και θα αναλυθούν στις προγραμματικές δηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ το «σήμα» που δίνει είναι ότι οι παρεμβάσεις δεν θα διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Μάλιστα, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών για η νέα πολιτική ηγεσία άφησε να εννοηθεί πως ένα μεγάλο μέρος των νέων φοροελαφρύνσεων θα προέλθει από την παράταξη της φοροδιαφυγής, ένα στοίχημα που οι πολίτες ακούν επί δεκαετίες.

    «Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία», σημείωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Τη συγκεκριμένη μάχη θα δώσει ο νέος Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, πρώην γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2013-14, που είχε μιλήσει από τότε για την ανάγκη διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ένα μέτρο που ακόμα και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως. Και αυτό αναμένεται να αποτελέσει το στοίχημα του νέου Υπουργείου Οικονομικών, όπως και η υποχρεωτική τοποθέτηση POS σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

    Στο τραπέζι βρίσκονται η επανεξέταση των κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης, η απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών και βελτιωτικές κινήσεις στο MyData.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμα και η τροποποίηση της φορολοταρίας και αλλαγές στο φορο-μπόνους που δίνεται σε όσους συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από τις 20 κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

    Το συγκεκριμένο μέτρο που οδηγεί σε έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ θεωρείται πως είχε την αποδοχή που περίμεναν στο οικονομικό επιτελείο και χρήζει αλλαγών.

    Το ίδιο συμβαίνει και με ένα ακόμα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Τα κίνητρα στους πολίτες για να καταγγέλλουν μαϊμού αποδείξεις μέσω της εφαρμογής «Appodixi» δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Οι 5+1 στόχοι του νέου «τσάρου» της οικονομίας

    ΦΕΚ: Πρώτο τη τάξει το υπουργείο Οικονομικών

    O «άγνωστος» νέος Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς



    ΣΧΟΛΙΑ