• Οικονομία

    Η αύξηση των εσόδων τον Σεπτέμβριο «σημάδι» για παροχές και κοινωνικό μέρισμα

    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Μέχρι τότε όμως, ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί στις επαφές του με τους δανειστές, όπως το τηλεφώνημα που είχε μαζί τους την περασμένη Πέμπτη ότι προϋπολογισμός βρίσκεται πια στον αυτόματο πιλότο μετά τις παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση στην φορολογία, φέρνοντας για τον Σεπτέμβριο επιπλέον έσοδα 125 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται πάνω από τον στόχο κατά 3 δισ. Ευρώ και περίπου 2 δις. Ευρώ σε σχέση με το επιτευχθέν πλεόνασμα στο 9μηνο του 2018.

    Το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στο αν οι δανειστές -και συγκεκριμένα η Κομισιόν- και ο ESM θα επιτρέψουν στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μία ώρα αρχύτερα.

    Ακόμα κι αν αυτό δεν γίνει επισήμως φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση, θεωρείται πολύ πιθανό να εγγραφούν στα έσοδα του προϋπολογισμού οι επιστροφή των κερδών ύψους 1,2 δισ. των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

    Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και στις αρχές Δεκεμβρίου η κατάθεση και επισήμως στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2020, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις που έχει υποσχεθεί για φέτος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

    Ταυτοχρόνως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα ακόμα δώρο προς τα χαμηλότερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα, χωρίς το οικονομικό επιτελείο να έχει προσδιορίσει τον τρόπο ή το ποιες ομάδες θα μπορούσε να αφορά.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική βάση της επεξεργασίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

    – Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020: Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και δημιουργείται νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα. Εξετάζεται η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από τις 20.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση που φθάνει τα 1.300 ευρώ θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

    – Αφορολόγητο: Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.

    – Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους θα «απαιτεί» η Εφορία από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι στο κυνήγι των ηλεκτρικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος θα επιβάλλεται φόρος. Οι αποφάσεις για το ύψος του φορολογικού συντελεστή, για τις e-αποδείξεις που θα λείπουν, δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 20%.

    – Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019.

    – Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

    – Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

    – Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια για τις οικοδομές από το 2006 και μετά, δίδοντας την ευκαιρία για την αξιοποίηση τουλάχιστον 110 χιλιάδων ακινήτων.

    – Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο.

    – Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το 40% της δαπάνης να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

    – Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

    – Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.

    – Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

    Μείωση φορολογίας παροχών εις είδος

    μείωση της φορολογίας των παροχών σε είδος προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αναμορφώνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα, όλες οι παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Οι παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων και στα συγγενικά τους πρόσωπα εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ. Οι ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν και θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου στοχεύουν στην ελάφρυνση των εργαζομένων που λαμβάνουν τέτοιους είδους παροχές. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι:

    α) Αύξηση της εφάπαξ παροχής στα 500 ευρώ από 300 ευρώ που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, σήμερα για να μην υπολογιστεί ως εισόδημα μια δωροεπιταγή θα πρέπει να είναι κάτω των 300 ευρώ. Εξετάζεται το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 500 ευρώ.

    β) Η αύξηση του ποσού της διατακτικής σίτισης από τα 6 ευρώ στα 8 ευρώ ημερησίως.

    γ) Η μείωση των συντελεστών για τα αυτοκίνητα που παραχωρούνται στους εργαζομένους ή αύξηση του ποσού των 12.000 ευρώ για το οποίο δεν επιβάλλεται φόρος.

    Σήμερα στην περίπτωση που το ποσό της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ) ενός εταιρικού αυτοκινήτου, το οποίο παραχωρείται δωρεάν για χρήση σε εργαζόμενο ή μέτοχο ή εταίρο μιας επιχείρησης, είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ ή εφόσον το όχημα, ανεξαρτήτως ύψους ΛΤΠΦ, δεν χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς, τότε επί του ποσού της ΛΤΠΦ υπολογίζεται, με τη χρήση ποσοστιαίου συντελεστή, η αξία της παροχής του αυτοκινήτου στον εργαζόμενο, ώστε αυτή να θεωρηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και να φορολογηθεί αθροιστικά, μαζί με τις χρηματικές απολαβές του από την επιχείρηση, βάσει συντελεστών φόρου κλιμακούμενων από 22% έως 45%.

    Έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων

    ‘Εκπτωση 5% από την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς. Πρόκειται για το μέτρο το οποίο έχει ενσωματωθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό με συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ και θα δώσει ισόποση ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, καθώς θα κληθούν τελικά να εξοφλήσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με τα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει από το καλοκαίρι. Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στη προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Κοινωνικό μέρισμα

    Η απόφαση για χορήγηση ενός νέου κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες τον προσεχή Δεκέμβριο θεωρείται «κλεισμένη», βγαίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ από τα… αριστερά, αφού τα στελέχη του θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έκοβε αντίστοιχες παροχές.

    Σημειωτέον, ότι τη σχετική απόφαση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος – κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», δημοσιοποίησε την κυβερνητική πρόθεση για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου.

    Η κυβέρνηση, πάντως, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση θεσμοθέτησης του κοινωνικού μερίσματος σαν επίδομα που θα χορηγείται κάθε χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ