• Οικονομία

    Οι 4 εκπλήξεις που θα αιφνιδιάσουν τους οίκους οδηγώντας την οικονομία σε άλλη πίστα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστές παρακολουθούν μετοχές σε οθόνες


    Τέσσερα gamechanger που μπορούν να υποστηρίξουν, χωρίς αστερίσκους, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καλείται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσει τον μεγάλο στόχο της επιστροφής στο σύμπαν της βαθμίδας, από όλους τους οίκους, μέσα στους επόμενους μήνες.

    Όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι με τέσσερις βασικές κινήσεις, η χώρα μπορεί να τροφοδοτήσει τους οίκους με το story που αναζητούν προκειμένου να ξεκινήσει το πολυπόθητο μπαράζ αναβαθμίσεων τους επόμενους μήνες, ωθώντας την οικονομία και τις αγορές ομολόγων και μετοχών σε άλλη πίστα.

    • Υπέρβαση του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Η χώρα έχει ένα θετικό track record στο να επιτυγχάνει εν τέλει καλύτερους δημοσιονομικούς δείκτες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Αυτό εν μέρει μπορεί να συνιστά μέρος και μιας στρατηγικής διαχείρισης προσδοκιών, ωστόσο κάθε φορά που η χώρα αποδεικνύει στην πράξη και με μετρήσιμους στόχους πως υπερβαίνει τις εκτιμήσεις δημιουργείται μια θετική δυναμική στις αγορές. Όπως για παράδειγμα πέρσι που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμμα. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου και το φετινό πλεόνασμα να αποδειχθεί υψηλότερο ίσως και από το 1,5% του ΑΕΠ αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τις αγορές.
    • Πειστήρια πως εντείνεται η προσπάθεια να παραμείνει το χρέος σε πτωτική τροχιά. Η σταθερή προσήλωση στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και υψηλής ανάπτυξης είναι μια σαφής δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως θετικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος εάν το Δημόσιο προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμη μέρους των δανείων του πρώτου Μνημονίου, GLF, βελτιώνοντας περαιτέρω τη διαχείριση της εξυπηρέτησης των χρηματοδοτικών του αναγκών. Κυρίως, όμως, θα δώσει ένα ακόμη ηχηρό σήμα στις αγορές πως η Ελλάδα που απείλησε να τινάξει το ευρώ στον αέρα, χρεοκοπώντας, πλέον είναι σε θέση να αποπληρώνει και μάλιστα πρόωρα τα χρέη της. Αυτό κατέστη δυνατό με τα υπόλοιπα του ΔΝΤ ενώ έχει ήδη αποπληρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του GLF.
    • Περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ θετικά εκτιμάται πως θα δράσει η εξασφάλιση του Ηρακλή 3 περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τους δείκτες των NPLs.
    • Γρήγορα αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις. Ενόψει των αξιολογήσεων του φθινοπώρου από τους διεθνείς οίκους είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρχουν άμεσα δείγματα γραφής στο τραπέζι σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ψάχνουν διαχρονικά οι ξένοι οίκοι στα report τους αφού θεωρούν την προώθηση τους προαπαιτούμενο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα. Μεταξύ αυτών είναι η μεταρρύθμιση στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και κινήσεις για τον, αποτελεσματικό, έλεγχο της φοροδιαφυγής, διευρύνοντας τη φορολογική βάση.

    Πρώτο ορόσημο για τους ξένους παραμένουν οι προγραμματικές δηλώσεις, αφού εκεί θα αναζητήσουν τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να κάνουν το μεγάλο βήμα της επενδυτικής βαθμίδας.

    Επόμενος σταθμός είναι η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν μιλήσει η S&P στις 20 του ίδιου μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο εξαμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών από τον ΟΔΔΗΧ – Στις 19 Ιουλίου η πρώτη κίνηση

    Societe Generale: H επενδυτική βαθμίδα θα έχει περιορισμένη επίδραση στα ελληνικά ομόλογα

    Επιμένει η Λαγκάρντ: Δεν προβλέπεται σύντομα το τέλος στην αύξηση επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ