• Οικονομία

    Morgan Stanley: Προβλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο

    • Bloomberg
    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    Πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), κάνει η Morgan Stanley, μετά τη δήλωση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον επιθετικό κύκλο των αυξήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμός.

    «Τώρα κρίνουμε ότι ο πήχης για μια αύξηση τον Ιούλιο είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι αναμέναμε αρχικά», σημείωσαν οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Έλεν Ζέντνερ, εκτιμώντας ότι η Fed να κάνει αύξηση 25 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα.

    Σε δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπήρξε κάποια σύγχυση στους αναλυτές της Fed, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά, ενώ την ίδια στιγμή προέβλεπαν ότι θα χρειάζονταν ακόμη πρόσθετες αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

    Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το «διάλειμμα» στην εκστρατεία σύσφιξης ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ «περιστεριών» που φοβούνται ότι η Fed μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και να προκαλέσει ύφεση, και των «γερακιών» που ανησυχούν ότι δεν θα ενισχύσει την πίστωση αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό που τρέχει περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας.

    Αυτή η αντίληψη ενισχύθηκε από διάφορα σχόλια τις τελευταίες ημέρες.

    Ωστόσο, ο Πάουελ, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας οικονομικής ενημέρωσης της Fed στο Κογκρέσο, επανέλαβε ότι «η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει». Υπογράμμισε, δε ότι, οι αξιωματούχοι ήταν σε πορεία για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

    Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley επικαλέστηκαν τις παρατηρήσεις του Πάουελ στην ενημέρωση των προβλέψεών τους, σημειώνοντας ότι ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι ήταν μεταξύ εκείνων στην Επιτροπή, που εξέφραζαν έντονα την άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν υψηλότερα, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός σε ανεκτά επίπεδα.

    Παράλληλα, οι έμποροι στις χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ένα σε έναν κύκλο σημαντικής σύσφιξης.

    Διαβάστε επίσης: 

    O «άγνωστος» νέος Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς

    Τo χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογένειας- Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

    DBRS: Το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας



    ΣΧΟΛΙΑ