• Οικονομία

    Νέο εξαμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών από τον ΟΔΔΗΧ – Στις 19 Ιουλίου η πρώτη κίνηση

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Κρας τεστ την αγορά με την πρώτη, μικρού ύψους δημοπρασία, θα κάνει ο ΟΔΔΗΧ στις 19 Ιουλίου αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ξεκινώντας την υλοποίηση του εξαμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγο.

    Όπως έχει γράψει το Mononews το νέο πρόγραμμα δημοπρασιών επεκτείνεται χρονικά και είναι πλέον εξαμηνιαίο καθώς το πρωτο και πιλοτικό ήταν τριμηνιαίο με ορίζοντα να επεκταθεί σε ετήσιο.

    Πρακτικά έχει έλθει για να μείνει, αφού ο βασικός του στόχος που ήταν η βελτίωση στη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κρίνεται μέχρι στιγμής επιτυχημένος.

    Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο ΟΔΔΗΧ η πρώτη δημοπρασία θα γίνει στις 19/7 και θα ακολουθήσει μία στις 20 Σεπτεμβρίου κοντά τις αναμενόμενες αξιολόγησης από τη Moody’s και την DBRS, άλλη μια στις 18 Οκτωβρίου, πριν το ορόσημο της 20ης Οκτωβρίου που πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα και η τελευταία για φέτος στις 15 Νοεμβρίου.

    Με τις δημοπρασίες που συνήθως κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σίγουρα θα ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

    Ο στόχος όμως αυτού του προγράμματος δεν είναι ταμειακός πρωτίστως.

    Ο βασικός στόχος είναι βελτιώσει την εμπορευσιμότητα των τίτλων και σημεία στην καμπύλη που οι βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά εκτιμούν πως απαιτείται παρέμβαση.

    Βασικά ο ΟΔΔΗΧ προαναγγέλλει στην αγορά πως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μπορεί να παρέμβει, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό, εάν το feedback που θα πάρει από την αγορά δείξει πως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

    Μέσω του προηγούμενου, τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ξεκίνησε στις 19 Απριλίου και ολοκληρώθηκε παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά περίπου 900 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του φετινού στόχου των περίπου 7 δισ. ευρώ για το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Σοφία Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Θετικό μήνυμα για την οικονομία η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρεκόρ στις πωλήσεις εισιτηρίων – Αυξήθηκαν 11,3% τα έσοδα

    Samsung: Σε αδιέξοδο οι κληρονόμοι για την αποπληρωμή φόρου 10 δισ. δολαρίων

     



    ΣΧΟΛΙΑ