• Οικονομία

    Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τα 4+3 «κλειδιά» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, παρά την επιβράδυνση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, στη νέα έκθεσή του για το γ’ τρίμηνο του 2023.

    Όπως αναφέρει, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται, για τον Νοέμβριο, στο 2,9%, ενώ αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει χάσει τη δυναμική της παρουσιάζοντας σημάδια στασιμότητας. 

    Η πορεία του προϋπολογισμού

    Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023 εξελίσσεται καλύτερα του αναμενομένου, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα, για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, ύψους 5,21 δις ευρώ.

    Η καλύτερη εκτέλεση του Προϋπολογισμού, σε σχέση με την Εισηγητική του Προϋπολογισμού 2023, προέρχεται κυρίως από την πλευρά των φορολογικών εσόδων και είναι αποτέλεσμα της καλύτερης του προβλεπόμενου απόδοσης της οικονομίας: 

    α) η σταθερή παραγωγή καθαρών θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας στο 9,6%, 

    β) η σημαντική αύξηση των τουριστικών εσόδων, τα οποία κατά το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 κατά 11% περίπου, 

    γ) η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος) αλλά και από τους έμμεσους φόρους.

    Επιπλέον, η εκτεταμένη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και η εν γένει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που επιδρούν και στη χώρα μας, συνετέλεσαν στην ενίσχυση των εσόδων. 

    Η πρόσθετη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς ξεκαθαρίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, προβλέπει υπό όρους εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και επιτρέπει μία ηπιότερη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Οι τέσσερις ανοδικοί παράγοντες

    • Τόσο η αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω και το εξωτερικό περιβάλλον θα βελτιωθεί. 
    • Η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και των μισθών θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. 
    • Το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και η συνεχιζόμενη στήριξη μέσω του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας “Ελλάδα 2.0” αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις.  
    • Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση μέσω της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης μπορεί να αποδώσουν ήδη από το 2024 πρόσθετα έσοδα.

    Οι 3 πτωτικοί παράγοντες

    • Η μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και οι ζημιές από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες αναμένεται αρχικά να επιβραδύνουν την αύξηση της κατανάλωσης. 
    • Η αύξηση του κόστους δανεισμού προβλέπεται να επιβαρύνει προσωρινά τις επενδύσεις. 
    • Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, αν η σφιχτή αγορά εργασίας συμβάλλει σε μισθολογικές πιέσεις. Ένας πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στην ενέργεια και τον εφοδιασμό αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μειώσουν την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

    Ο πληθωρισμός

    Είναι θετικό ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% τον Νοέμβριο, αποκλιμακώνεται ταχύτερα του αναμενομένου, και δείχνει τον δρόμο, για πρώτη φορά, προς την αναστροφή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού. 

    «Μια ενδεχόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του 2024, εξαιτίας της έως τώρα επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των τιμών και των ενδείξεων κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, θα έχει θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

    Ωστόσο, μια επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, θα επηρέαζε αρνητικά την ελληνική οικονομία», σημειώνει.

    Η επενδυτική βαθμίδα

    Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που δόθηκε από την Fitch Ratings τον Δεκέμβριο του 2023, σφραγίζει την καλή πορεία των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών καθώς και τις προοπτικές δημοσιονομικής σταθερότητας, και έτσι το αξιόχρεο της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

    Πέρα από τη θετική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού συμπαρασύρει και το κόστος έκδοσης εταιρικών ομολόγων, και συμβάλλει στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. 

    Διαβάστε επίσης: 

    Χατζηδάκης: Θετικό για την ελληνική οικονομία το 2023 – Ακόμα πιο ψηλά το 2024

    ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η κοινοποίηση των αποφάσεων για τις ενδικοφανείς προσφυγές

    Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής μέχρι 29 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα πρόστιμα



    ΣΧΟΛΙΑ