• Οικονομία

    Goldman Sachs: Γιατί η ευρωζώνη θα νικήσει τις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια

    • NewsRoom
    Goldman Sachs: Προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια

    Goldman Sachs


    Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από την οικονομία των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, προέβλεψαν αναλυτές της Goldman Sachs, κυρίως λόγω μιας διαφοράς στην κυβερνητική πολιτική.

    Όπως αναφέρει το CNBC, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι η ευρωζώνη (19 μέλη) θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,4% φέτος, σε σύγκριση με ρυθμό 3,5% για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Για το 2023, η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 2,5% και των ΗΠΑ κατά 2,2%.

    Ο Sven Jari Stehn, Ευρωπαίος επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, δήλωσε ότι ενώ βραχυπρόθεσμα η εικόνα στην Ευρώπη είναι «απαιτητική», η περιοχή έχει ακόμα περισσότερο χώρο να αναπτυχθεί.

    Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, είπε ότι υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

    «Το χτύπημα είναι πιο διαχειρίσιμο από πέρυσι», είπε, σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων περιορισμών εξαιτίας της Covid-19 στην οικονομία της ευρωζώνης.

    Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν υιοθετήσει εκτεταμένους κανόνες καραντίνας παρά τη νέα παραλλαγή Όμικρον, που εμφανίστηκε στα τέλη του 2021. Αυτό έχει αποτρέψει τυχόν βαθύτερους οικονομικούς κλυδωνισμούς τις πρώτες εβδομάδες του 2022.

    Επιπλέον, η ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει ευέλικτη φέτος, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπουν ορισμένοι οικονομολόγοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Stehn και πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη «ξεχωρίζει» σε αυτόν τον τομέα.

    Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά τα επόμενα χρόνια, αφού συμφώνησαν το 2020 να αξιοποιήσουν τις αγορές αναζητώντας 750 δισ. ευρώ (849 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Οι εκταμιεύσεις αυτών των κεφαλαίων σε μεγάλο αριθμό χωρών της ΕΕ ξεκίνησαν στα τέλη του 2021 και θα συνεχίσουν να αποδεσμεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, εάν εφαρμοστούν βασικές μεταρρυθμίσεις.

    Αμφιβολίες για το Build Back Better του Μπάιντεν

    Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον το «Build Back Better» του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα γίνει πραγματικότητα. Η νομοθεσία θα μπορούσε να σημαίνει μια επένδυση 1,8 τρισ. δολαρίων, αλλά οι διαφορές μεταξύ των νομοθετών αποτελούν απειλή για ολόκληρο το σχέδιο.

    «Μετά τις διαπραγματεύσεις για το Build Back Better Act που σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου έτους, οι προοπτικές για τη δημοσιονομική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ασαφείς», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs τη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Καμπανάκι από την Παγκόσμια Τράπεζα για… απότομη προσγείωση της ανάπτυξης στο 3,2% το 2023

    Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επόμενα 10 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ