• Οικονομία

    Γκούλσμπι (Fed): Δεν έχει φανεί ακόμη ο αντίκτυπος της απότομης αύξησης επιτοκίων

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Όστιν Γκούλσμπι (Brendan Hoffman/Bloomberg)


    Μεγάλο μέρος του αντικτύπου από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Fed, δεν έχει φανεί ακόμη στην οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι, ο οποίος συμβούλεψε τους υπευθύνους  χάραξης πολιτικής, να προσέξουν, καθώς αξιολογούν την επόμενη κίνησή τους.

    «Υπάρχει πολύς αντίκτυπος από τις 500 μονάδες βάσης που κάναμε τον περασμένο χρόνο, που μένει ακόμη», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNBC.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει τι θα κάνουν οι αξιωματούχοι στη συνάντησή τους στις 13-14 Ιουνίου, αν και ανέφερε  ότι η ψήφος του υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα ήταν «οριακή» δεδομένης της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα.

    Υπενθυμίζεται ότι η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, στο εύρος στόχου από 5% έως 5,25%, σηματοδοτώντας μια ενδεχόμενη παύση του κύκλου σύσφιγξης.

    Επιπλέον, ο Γκούλσμπι είπε ότι η Fed, επικεντρώνεται πλέον με τον βαθμό που η χρηματοοικονομική πίεση διοχετεύεται στην υπόλοιπη οικονομία.

    Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός βελτιώνεται αλλά όχι και τόσο γρήγορα, ενώ η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν, προκειμένου να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές.

    Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, εμφανίζοντας την  πρώτη ένδειξη κάτω του 5% εδώ και δύο χρόνια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Βελτίωση παρουσίασης στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων

    Σταϊκούρας για εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Υπερδιπλάσια από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο η ανάπτυξη στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ