• Οικονομία

    Γύρισαν την πλάτη οι παντρεμένοι στις ξεχωριστές δηλώσεις-Μόλις 22.500 τα «φορολογικά διαζύγια»

    • NewsRoom


    Μικρό ήταν το ενδιαφέρον των παντρεμένων στην ευκαιρία που τους δόθηκε από την ΑΑΔΕ για να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις. Έως τις 28 Φεβρουαρίου, που έληξε η προθεσμία, μόλις 22.500 έγγαμοι φορολογούμενοι ή ένας στους 100, έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος από τον/την σύζυγό τους.

    Η εκκαθάριση των δηλώσεων για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα αν ζήτησαν να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση, θα γίνεται ατομικά για τον καθένα. Έτσι αν κάποιος από τους δύο συζύγους έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, θα μπορεί να τη λάβει άμεσα, ενώ αυτός που είναι να πληρώσει θα καταβάλει την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

    Επίσης όπως ανακοίνωσε από το Forum των Δελφών ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αλλάζει η διαδικασία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Πρακτικά, η πληροφορία για το ύψος των μισθών και συνολικότερα των αποδοχών, θα πρέπει να φτάνει στην ΑΑΔΕ ανά μήνα. Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές να καταργήσουν την ετήσια δήλωση αποδοχών κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για να μάθουν πόσα εισέπραξε ο κάθε εργαζόμενος.

    Τα βασικά σημεία του νέου εντύπου Ε1 είναι:

    – Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

    – Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο TAXISnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H ώρα των φορολογικών δηλώσεων – Όλες οι αλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Ξεχωριστά εκκαθαριστικά για συζύγους ακόμη και αν υποβάλουν κοινή δήλωση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 11 φορολογικές αλλαγές του 2019: Μείωση αφορολογήτου, αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιολόγιο



    ΣΧΟΛΙΑ