• Οικονομία

    Γιατί οι ευρώ-ταύροι βλέπουν το ευρώ στο 1,10 δολάρια

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία «βυθίζει» το ευρώ

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Σανίδα σωτηρίας πέταξε στο ευρώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τις δηλώσεις της για ανάδυση από τα αρνητικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

    Η άνοδός του ευρώ ήταν της τάξης του 1,2% φτάνοντας στα 1,06888 δολάρια.

    Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, έφτασε στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 26 Απριλίου

    Η αγορά μετά από αυτήν την άνοδο αναθάρρησε με πολλούς να στοιχηματίζουν ότι το επόμενο βήμα είναι ένα ράλι προς τα 1,10 δολάρια.

    Το στοίχημα είναι αρκετά τολμηρό, δεδομένου ότι μόλις στις 13 Μαΐου έφτασε στο χαμηλό όριο των 1,0350 δολαρίων.

    Παρ’ όλα αυτά η πορεία του δείχνει να είναι ανοδική με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του  να δείχνουν μία κίνηση προς το 1,0791 δολάρια σύντομα, με τους επενδυτές να αναμένουν αυτή την πορεία.

    Τα στοιχήματα για την πορεία του ποικίλουν με τους επενδυτές να ποντάρουν σε ένα ράλι με μεγάλο περιθώριο, από το 1,09 δολάρια και 1,10 αλλά κάποιοι «βλέπουν» ακόμα και 1,13 και 1,15 δολάρια.

    Οι αγορές τιμολογούν την αύξηση των επιτοκίων σε βάση που θα ξεπερνάει τις 110 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

    Φόβοι για επιβράδυνση

    Με την τεράστια αστάθεια που έχει προκαλέσει απανωτά σκαμπανεβάσματα στην αγορά τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν πειστεί όλοι ότι είναι μονόδρομος η ανοδική πορεία του ευρώ.

    Η ύφεση αλλά και διάφοροι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία επιβαρύνουν το κλίμα και στρέφουν ένα μέρος των επενδυτών προς το δολάριο.

    «Η μηδενική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου δείχνει ότι η αύξηση του επίσημου επιτοκίου κατά 50 μονάδες θα είναι η ελάχιστη έως τον Σεπτέμβριο. Δεν θα απέκλεια μία άνοδο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», αναφέρει ο Geoffrey Yu της Bank of New York Mellon, χαρακτηρίζοντας ελκυστικές αυτές τις αποτιμήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε στήριξη του ευρώ.

    Παρ’ όλα αυτά, επιμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις ΗΠΑ συνεχίζει να ηγείται με πολύ πιο επιθετική πολιτική,  επομένως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου να επιστρέψει σε σταθερές αποτιμήσεις.

    «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι κίνδυνοι ανάπτυξης παραμένουν ισχυρότεροι στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Yu της BNY Mellon.

    Τέλος τα αρνητικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο

    Με τον πληθωρισμό να κινείται σχεδόν στο τετραπλάσιο του στόχου του 2% της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας προγραμματίζει να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5% τον Ιούλιο. Το σχόλιο της Λαγκάρντ προτείνει δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία στις συναντήσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου.

    «Περιμένω ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτηση σε blog τη Δευτέρα. «Αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μελλοντικές μας οδηγίες. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

    Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα είναι επίσης σε θέση να «σχεδιάσει και να αναπτύξει νέα μέσα» για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μεταφέρεται σωστά στη ζώνη του ευρώ. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για έναν πιθανό κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, στα 19 μέλη του νομισματικού μπλοκ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων

    Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Δεν αναμένουμε παγκόσμια ύφεση, όμως δεν αποκλείεται κιόλας

     



    ΣΧΟΛΙΑ