Η νομισματική πολιτική δεν είναι σε θέση από μόνη της να επιτύχει το μετασχηματισμό της Ευρώπης, επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας στην παρέμβασή του στο Les Rencontres Économiques d’ Aix-en-Provence 2025.

«Γι’ αυτό», υποστήριξε και «πιέζουμε για πρόοδο σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής μας πολιτικής — ένα σημείο που υπογραμμίστηκε και στην αξιολόγηση της στρατηγικής μας το 2025».

1

Όπως εξήγησε:

Προκειμένου να κινητοποιήσουμε επενδύσεις του μεγέθους που απαιτείται για να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη θα διαχέονται απρόσκοπτα σε όλες τις χώρες-μέλη, πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Χρειαζόμαστε επίσης μια πλήρη “Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων”. Αυτή θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοχέτευση των αποταμιεύσεων μέσω του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος σε παραγωγικές επενδύσεις, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η καινοτομία, που αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες για την Ένωσή μας.

Μια πιο ολοκληρωμένη ένωση θα επιτρέψει στο ευρώ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο ως διεθνές νόμισμα. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο κοινά οφέλη που συνδέονται με τη θέση του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αλλά και αυξημένη ευθύνη, ιδίως σε έναν κόσμο ολοένα πιο αβέβαιο και διασπασμένο.

Η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ΕΚΤ ήδη προετοιμάζει το ψηφιακό ευρώ, ένα έργο που μπορεί να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του νομίσματός μας στην ψηφιακή εποχή. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα, προστατεύοντας παράλληλα τη νομισματική μας κυριαρχία.

Η σημερινή θεσμική δομή της νομισματικής ένωσης θέτει ένα σημαντικό εμπόδιο, διότι η ΕΚΤ λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς έναν αντίστοιχο δημοσιονομικό φορέα σε επίπεδο ζώνης του ευρώ. Ένας μόνιμος κεντρικός δημοσιονομικός μηχανισμός – ένα κοινό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης – θα ήταν μια πραγματική τομή, που θα έδινε τη δυνατότητα για συντονισμένες επενδύσεις και για κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πολύτιμο υπόδειγμα για το μέλλον. Η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για βαθύτερη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση και ανθεκτικότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την εξάλειψη των εσωτερικών φραγμών που κατακερματίζουν την ευρωπαϊκή αγορά, όπως περιγράφονται στην έκθεση Letta και σε διάφορες μελέτες του ΔΝΤ, και στην πράξη ισοδυναμούν με εσωτερικούς υψηλούς δασμούς, θα αυξήσει την απόδοση των εγχώριων επενδύσεων, οδηγώντας σε υψηλότερο μερίδιο επενδύσεων στο ΑΕΠ, όπως προτείνει η έκθεση Draghi, βοηθώντας έτσι να καλυφθεί το χάσμα επενδύσεων και παραγωγικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση ανέκοψε – προς το παρόν – την πτωτική πορεία του δολαρίου

Νέα Γενική Διεύθυνση για ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής – Τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο

Η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες στο στόχαστρο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – Ψηφίζεται νέος Πρόεδρος του Eurogroup