• Οικονομία

    Γιάννης Στουρνάρας: Ύφεση 4% το βασικό και 8% το extreme σενάριο

    • NewsRoom

    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας


    Ύφεση στο -4% για το 2020 είναι το βασικό σενάριο για την Τράπεζα της Ελλάδος, σημείωσε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο web DELPHI ECONOMIC FORUM με θέμα: «Ανεφοδιάζοντας την Οικονομία: Ο ρόλος των Τραπεζών στην εποχή του COVID-19».

    Όπως είπε, “η Τράπεζα, έχει  διαμορφώσει και extreme σενάριο που εκτιμά την ύφεση στο -8%, όμως ο τρόπος που εξελίσσεται η νόσος στη χώρα, επιτρέπει αισιοδοξία”. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η καθολική καραντίνα στην Ελλάδα θα διαρκέσει 1,5 μήνα και σημείωσε ότι τα σενάρια για μείωση του ΑΕΠ στο 10% βασίζονται στην περίπτωση που η καραντίνα διαρκέσει 3 μήνες.

    Όπως είπε, η επίδραση του τουρισμού, δηλαδή των κλάδων της εστίασης και της  ξενοδοχίας, στο ελληνικό ΑΕΠ είναι 10%, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία, και με βάση αυτό το δεδομένο εκτιμάται μια ύφεση στο -4%.

    Ωστόσο κάθε κρίση δημιουργεί νέα κόκκινα δάνεια, και έχει τρέξει σενάρια η Τράπεζα για το επίπεδο που μπορεί να ανέλθουν, σημείωσε.  “Είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια, όχι όμως τώρα αλλά το πιθανότερο χρόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή το 2021”. Η ΕΚΤ είπε, έδρασε πολύ σωστά και πολύ γρήγορα, δίνοντας ρευστότητα μέσα των Tltro, με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, και κάνοντας αποδεκτά όλα τα ομόλογα ως collateral.

    “Η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλά μέχρι σήμερα και είμαι αρκετά αισιόδοξος πως τα απαισιόδοξα σενάρια σχετικά με την ανάπτυξη δεν θα πραγματοποιηθούν”, κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ