• Οικονομία

    Γαλλία: Οι παραγωγοί ρίχνουν τις τιμές στα τρόφιμα μετά από κυβερνητικές πιέσεις


    Ύστερα από πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, 75 παραγωγοί συμφώνησαν να ρίξουν τις τιμές, βάσει της πτώσης των τιμών στη χονδρική, με τις αρχές να διενεργούν ελέγχους το επόμενο διάστημα για την τήρηση της συμφωνίας.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, οι 75 παραγωγοί θα υποβάλλουν την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο καταλόγους με προϊόντα στα οποία θα είναι με έκπτωση στο ράφι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σε ποια τρόφιμα πέφτουν οι τιμές

    «Όλα τα προϊόντα των οποίων οι τιμές στη χονδρική πέφτουν πρέπει να μειωθούν τον Ιούλιο», δήλωσε ο Λε Μερ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση BFM την Παρασκευή και ανέφερε: «Στα ζυμαρικά, η τιμή του σιταριού πέφτει, στο λάδι, τα πουλερικά, τα δημητριακά».

    Οι τιμές των τροφίμων στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,1% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πλέον αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα του πληθωρισμού, ξεπερνώντας τις τιμές της ενέργειας. Σε κάποια προϊόντα όπως το γάλα ή τα αυγά, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 14%.

    Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι κάποιοι παραγωγοί εκμεταλλεύονται την έξαρση του πληθωρισμού για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ανεβάζοντας τις τιμές περισσότερο από τις ανάγκες σε κόστος ενέργειας και πρώτων υλών.

    Κερδοσκοπία

    Ειδική αναφορά είχε κάνει και η ΕΚΤ τον Απρίλιο σε αυτό το φαινόμενο, αναφέροντας ότι ενώ βασικά εμπορεύματα καταγράφουν πτώση τιμών, στα τρόφιμα οι τιμές παραμένουν «κολλημένες» σε υψηλά επίπεδα.

    Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον Μάρτιο στο 15,9% και στη συνέχεια υποχωρεί, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

    Σύμφωνα με τον Gerardo Martinez Garcia, οικονομολόγο της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα υποχωρήσει λόγω των μειωμένων τιμών στα εμπορεύματα και την ενέργεια, όμως αυτό θα γίνει με αργούς ρυθμούς.  Προέβλεψε, μάλιστα  ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο 8% στο τέλος του έτους και θα παραμείνει πάνω από το 4% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Αύξηση 4,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

    Στο 2,8% ο πληθωρισμός το Μάιο – Με ρυθμό 11,6% «τρέχουν» τα τρόφιμα

    Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν: Ποια είναι η «εκλεκτή» του Ερντογάν για την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ