• Οικονομία

    Γ. Σκούρας για ΕΦΚ στο κρασί: «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να κρατήσει το λόγο της»

    Γιώργος Σκούρας κρασί

    Γιώργος Σκούρας


    Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Έλληνες οινοποιοί, οι οποίοι βλέπουν να πλησιάζει το τέλος του χρόνου χωρίς να υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο καθώς παρότι απομένουν λίγες μέρες μέχρι να εκπνεύσει ο χρόνος δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

    Την ίδια στιγμή, την αγωνία μεγαλώνουν οι φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ώρα στην αγορά, οι οποίες κάνουν λόγο για πρόθεση δραστικής μείωσης του φόρου αντί της πλήρους κατάργησής του σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις του.

    «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τον λόγο της και θα μας απαλλάξει πλήρως από τον ΕΦΚ… και δεν θα βρει μην ξεχνάτε πως πέραν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί προσωπικά και ο πρωθυπουργός», σημειώνει ο κ. Σκούρας.

    Ο ίδιος λέει πως ο συγκεκριμένος φόρος όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού απέφερε μόλις 20 εκατ. Ευρώ στα Δημόσια Ταμεία έναντι 140 εκατ. Ευρώ που ήταν ο στόχος, αλλά δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε έναν κλάδο που είναι από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφής της ελληνικής οικονομίας.

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και τονίζουν πως οι εταίροι ζητάνε αντίμετρα για να ανάψουν το «πράσινο φως».

    Το τοπίο πάντως θα ξεκαθαρίσει πλήρως με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την θεσμοθέτηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Τότε θα φανεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης και κατά πόσο η κυβέρνηση θα τηρήσει ή θα αποδειχθεί ανακόλουθη στις δεσμεύσεις της.

     «Εκτός ελέγχου το λαθρεμπόριο»

    Ο πρόεδρος του ΣΕΟ σημειώνει πως η κατάσταση στον κλάδο έχει χειροτερέψει μετά την επιβολή του φόρου, με το λαθρεμπόριο να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τις νόμιμες επιχειρήσεις να δίνουν μάχη για την ανάπτυξή τους.

    Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες «συμμαχίες» στον κλάδο, ως ύστατη λύση επιβίωσης. Όπως λέει, μπορεί η κατανάλωση να αντέχει λόγω και της αύξησης του τουρισμού, ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις βαρύνονται με υψηλά χρέη.

    Από την άλλη πλευρά, πηγή αισιοδοξίας εξακολουθούν να αποτελούν οι εξαγωγές που στηρίζουν τον κλάδο αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, ούτε αυτές είναι εύκολη υπόθεση καθώς ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές είναι αρκετά σκληρός.

    «Χτίζουμε βήμα βήμα την παρουσία μας εκτός συνόρων. Προσπαθούμε να κερδίσουμε έδαφος μέρα με την μέρα», αναφέρει  ο κ. Σκούρας και προσθέτει πως «ο αγώνας για την επέκταση στο εξωτερικό είναι διαρκής…».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρον-άρον απέσυρε η Αχτσιόγλου την τροπολογία για τις απεργίες μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγές στη νομοθεσία για το «βρώμικο» χρήμα φέρνει το υπουργείο Οικονομικών

     



    ΣΧΟΛΙΑ