• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί Έλληνες και ξένοι αναλυτές αποθεώνουν Μυτιληναίο, Τιτάν, Πειραιώς και Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με την αγορά να κάνει… κοιλιά χθες, κυρίως εξαιτίας των απωλειών που κατέγραψαν οι ξένες αγορές, με αφορμή τα δυσμενή στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη, οι αναλυτές συνεχίζουν να εξάρουν τις εισηγμένες για τις οικονομικές τους επιδόσεις στο εξάμηνο και β’ 3μηνο.

    Και όχι μόνο αυτό. Ενώ αναμένεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μήνου από μια σειρά εταιρείες, μεταξύ των οποίων blue chips, η διοίκηση της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14  πριν από μία εβδομάδα έκανε λόγο ότι θα επαναληφθεί το σετ ισχυρών αποτελεσμάτων με νέο ρεκόρ και φέτος.

    Tο πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό: Τόσο η Μυτιληναίος όσο και η Τιτάν TITC 2,49% 28,80 ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της Αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπόλοιπου της χρήσης.

    Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, στα 22 ευρώ ανά μετοχή αποτιμά την μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει:

    • Αύξηση κύκλου εργασιών από τα 2,28 δισ. ευρώ πέρυσι, στα 2,49 δισ. φέτος, στα 2,628 δισ. το 2024 και στα 2,766 δισ. το 2025.

    • Διεύρυνση του EBITDA από τα 125 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 420 εκατ. φέτος, στα 444 εκατ. το 2024 και στα 467 εκατ. ευρώ. το 2025.

    • Άνοδο καθαρών κερδών από τα 110 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 188 εκατ. φέτος, στα 249 εκατ. το 2024 και στα 262 εκατ. ευρώ. το 2025.

    • Δημιουργία θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών παρά την υλοποίηση υψηλών επενδύσεων.

    Ειδικότερα για την τα έτη 2023, 2024 και 2025 η γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία προβλέπει αθροιστικές επενδύσεις ύψους 510 εκατ. ευρώ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 288 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, ως ένα συνεχιζόμενο success story περιγράφει η Optima σε ανάλυσή της την πορεία της Mytilineos και αναπροσαρμόζει στα 45,90 ευρώ (από 30,8 ευρώ προηγουμένως) την τιμή στόχο επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «αγορά».

    Mετά από ένα εκπληκτικά δυνατό 2022 και ένα ισχυρό 1ο εξάμηνο, και αξιοποιώντας

    α) τις μεγάλες τάσεις στην ενέργεια (ανάπτυξη και λειτουργία ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας),

    β) τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μεταβατική χρήση του Φυσικού Αερίου (κατασκευή θερμικών μονάδων για δικό του χαρτοφυλάκιο και για τρίτα μέρη, προμήθεια και εμπορία LNG),

    γ) τις συνέργειες μεταξύ των τμημάτων Ενέργειας και Μετάλλων και

    δ) τις αποδεδειγμένα άριστες διαχειριστικές ιδιότητες

    Παράλληλα δίνει ένα πρώτο λόγο προτίμησης σε ένα γύρο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων καθώς ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α) έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους.

    Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων.

    Για τη Eurobank, η Jefferies εκτιμά ότι το τρίμηνο χαρακτηρίζεται ισχυρό, με σημαντικό κέρδος από την αρνητική αναγνώριση επισφαλών απαιτήσεων και μια ευρεία προ-προβλέψεων βελτίωση.

    Οι αναβαθμισμένοι στόχοι για φέτος δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια ανόδου σε σχέση με το consensus.

    Η επαναγορά του μεριδίου των μετοχών του ΤΧΣ βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά οι προοπτικές για τις διανομές στους μετόχους μπορεί να υπολείπονται των προσδοκιών.

    H DB για την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει τα σημαντικά κέρδη προ προβλέψεων και τις σημαντικές αναβαθμίσεις στόχων.

    Τα κέρδη προ προβλέψεων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά περίπου +19%, ενώ οι προβλέψεις επηρεάστηκαν από την εξυγίανση των NPE, οδηγώντας σε απώλεια περίπου -17% στα καθαρά κέρδη.

    Ωστόσο, οι σταθερές λειτουργικές τάσεις, υποστηριζόμενες από τα βασικά έσοδα και τις επιδόσεις κόστους, οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου RoTE σε περίπου +14% (από 12%) το 2023, σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις στόχων.

    Σύμφωνα με την DB, οι εξελίξεις αναφορικά με τα κεφάλαια είναι θετικές.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank

    Jumbo: Αυξημένες κατά 22% οι πωλήσεις το πρώτο 7μηνο του 2023

    Σαράντης: Στα €52,14 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ