• Οικονομία

    Fed: Διχασμένοι για τα επιτόκια οι τραπεζίτες – Τι αναφέρουν τα πρακτικά για νέες αυξήσεις

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής Fed

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed


    Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα της Fed για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, με κάποιους τραπεζίτες να διαφωνούν με την παύση του Ιουνίου, ζητώντας περαιτέρω σύσφιξη. Στην πλειοψηφία τους οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Ιουνίου ανέφεραν ότι είναι πιθανή η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής, αν και με πιο ήπιο ρυθμό από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα πρακτικά  της Fed που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν τον Iούνιονα μην προβούν σε αύξηση των επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη  και επικαλούμενοι την καθυστέρηση των επιπτώσεων της πολιτικής τους, όμως κάποιοι ήθελαν μία ακόμη αύξηση.

    Το έγγραφο των πρακτικών αποκαλύπτει κι άλλες διαφωνίες μεταξύ των μελών. Σύμφωνα με το υλικό  που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου και οι 18 συμμετέχοντες, εκτός από δύο, ανέμεναν ότι τουλάχιστον μία αύξηση θα ήταν κατάλληλη φέτος, ενώ 12 ανέμεναν δύο ή περισσότερες.

    H παύση του Ιουνίου

    H Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου αποφάσισε να κάνει μία παύση στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, ξεκαθάρισε όμως ότι η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί.

    To«πάγωμα» των βασικών της επιτοκίων τον Ιούνιο στο επίπεδο του 5% με 5,25% ήταν η πρώτη «παύση», μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες ξεκίνησαν για πρώτο φορά τον Μάρτιο του 2022, με την πλειοψηφία των αξιωματούχων, πάντως, να βλέπει νέες αυξήσεις μέσα στο 2023.

    Οι αξιωματούχοι της Fed παρουσίασαν τον Ιούνιο τις νέες προβλέψεις τους για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με  9 εξ’ αυτών να βλέπουν δύο νέες αυξήσεις και το τελικό εύρος επιτοκίων να διαμορφώνεται στο 5,5%-5,75% μέσα στο 2023. Τέσσερις αξιωματούχοι έθεσαν το τελικό εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, ενώ δύο θεωρούν πως πρέπει να ανέβει στο 5,75%-6% και ένας στο 6%-6,25%. Μόνο δύο αξιωματούχοι θεωρούν πως τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σταθερά στο επίπεδο που κλείδωσαν τον περασμένο Μάιο.

    Επιφυλακτικές οι αγορές

    Ύστερα από ένα εντυπωσιακό α’ εξάμηνο, η Wall Street ξεκίνησε διστακτικά τη συνεδρίαση της Τετάρτης εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη Fed. Οι αμερικάνικοι δείκτες βρέθηκαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες.

    Oι κόκκινοι δείκτες παρέμειναν και μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών, με τις αγορές να επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα. Η πτώση παραμένει μικρή, μιας και οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν τιμολογήσει ήδη δύο αυξήσεις επιτοκίων.

    Τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ανθεκτικότερη του αναμενόμενου την αμερικάνικη οικονομία ενθαρρύνουν τα γεράκια της Fed για νέες αυξήσεις, την ώρα που οι traders ευελπιστούν σε μεταστροφή της επιθετικής πολιτικής.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Πέμπτη άνοδος στις εργοστασιακές παραγγελίες μέσα σε 6 μήνες

    ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Μάιο

    Κίνηση ματ για την επενδυτική βαθμίδα η πρόωρη αποπληρωμή χρέους – €13 δισ. μικρότερο



    ΣΧΟΛΙΑ