• Οικονομία

    Fed: Διαφωνίες για τις επόμενες κινήσεις – Τι αναφέρουν τα πρακτικά

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, εφόσον απαιτηθεί, φαίνεται πως άφησαν οι αηιωματούχοι της Fed, με βάση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

    “Αρκετοί συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προσδοκίες τους, τότε μπορεί να μην είναι απαραίτητη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά από αυτήν τη συνεδρίαση”, αναφέρουν τα πρακτικά της FOMC, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η είναι πιθανό να σταματήσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της στην επερχόμενη συνεδρίασή της στις 13 και 14 Ιουνίου.

    Παράλληλα, οικονομολόγοι της Fed να συνεχίζουν να αναμένουν μια ήπια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αργότερα μέσα στο 2023, ενώ μερικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά “βλέπουν ότι η σύσφιξη του περασμένου έτους έχει αρχίσει να έχει τον προσδοκώμενο αντίκτυπο”, με “σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες” να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν για την ανάπτυξη λόγω της σύσφιξης της τραπεζικής χρηματοδότησης.

    Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού αλλά και της ανόδου των ποσοστών του, ορισμένοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η δυνατότητα” να κρατηθούν τα επιτόκια σταθερά ή να αυξηθούν.

    Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της Fed στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης ελήφθη με “πολύ ισχυρή, ευρεία στήριξη”, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τησυνεδρίαση του Μαΐου.

    Η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι τα επόμενα βήματά της θα καθορίζονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Έκλεισε με απώλειες 9,9 δολ. στα 1.964,6 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ