• Οικονομία

    FED: Αμετάβλητα τα επιτόκια – «Σήμα» για διατήρηση τους στα ίδια επίπεδα και στο επόμενο διάστημα

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων η FED, όπως άλλωστε ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, ενώ παράλληλα έστειλε «σήμα» πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε νέα αύξησή τους.

    Η FED, η οποία έχει ήδη μειώσει τρεις φορές τα επιτόκια μέσα στο 2019, έκρινε ομόφωνα πως είναι καλύτερο να διατηρήσει την πολιτική της σταθερή έως το επόμενο έτος, έχοντας πάντως στραμμένη την προσοχή της στους κινδύνους που απειλούν την αμερικανική οικονομία. Έτσι το  εύρος του επιτοκίου παρέμεινε στο 1,5-1,75%.

    Οι περισσότεροι εκ των αξιωματούχων της Fed θεωρούν πως τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά για να τονώσουν την ανάπτυξη και πως εάν το οικονομικό outlook διατηρηθεί, μπορούν να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια το 2020. Σε αυτοί την περίπτωση, μάλιστα, ίσως προχωρήσει αύξηση των επιτοκίων μία ή δύο φορές στη συνέχεια, για να τα επαναφέρει πιο κοντά σε επίπεδα που ούτε ανακόπτουν, αλλά ούτε και υπερθερμαίνουν την ανάπτυξη.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, οι αξιωματούχοι διατήρησαν την αισιόδοξη εικόνα τους για την οικονομία. “Η Επιτροπή κρίνει ότι η τρέχουσα στάση νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλη για να στηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας”, τις ισχυρές συνθήκες απασχόλησης και τις σταθερές τιμές, αναφέρει η ανακοίνωση. Σε μια ένδειξη ότι η αισιοδοξία γύρω από αυτή τη θέση έχει ενισχυθεί, αφαίρεσαν μια φράση που είχαν περιλάβει στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου: “οι αβεβαιότητες γύρω από αυτό το outlook παραμένουν”.

    Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ως κινδύνους που χρήζουν παρακολούθησης και περιλαμβάνει μερικές πρόσθετες αλλαγές.

    Οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για το ποσοστό ανεργίας το 2020, στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως. Αναμένουν, παράλληλα, ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα παραμείνει ελαφρώς πάνω ή κάτω από το 2% την επόμενη τριετία.



    ΣΧΟΛΙΑ