• Οικονομία

    FED: Αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα βασικά επιτόκια, στην μεγαλύτερη κίνηση από το 2000 – Η επίσημη ανακοίνωση

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Την αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, η FED, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης των αξιωματούχων της για τον Μάιο.

    Πλέον το εύρος των επιτοκίων στόχου διαμορφώνεται στο 0,75% έως 1%.

    Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της FED μέσα στο 2022 και τη μεγαλύτερη σχετική κίνηση που πραγματοποιεί η Ομοσπονδιακή τράπεζα από το 2000, σε μια προσπάθειά της να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Η αγορά αναμένει πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο 2022, καθώς εκτιμά πως το επιτόκιο κεφαλαίων θα διαμορφωθεί άνω του 2,8% μέχρι το τέλος του έτους.

    Παράλληλα η FED ανακοίνωσε πως η μείωση του ισολογισμού της θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.

    Στην ανακοίνωσή της η FED αναφέρει:

    Αν και η συνολική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παρέμειναν ισχυρές. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Οι επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID στην Κίνα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Με την κατάλληλη σύσφιξη στη στάση της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3/4 έως 1 τοις εκατό και αναμένει ότι οι συνεχείς αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες.

    Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να αρχίσει τη μείωση των διαθεσίμων της σε τίτλους του Δημοσίου και χρέη Yπηρεσιών και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια Yπηρεσιών την 1η Ιουνίου, όπως περιγράφεται στα σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που εκδόθηκαν σε συνδυασμό με αυτήν τη δήλωση .

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ