• Οικονομία

    Fed: Αύξησε κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια, προβλέπει λιγότερες αυξήσεις για το 2019

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής Fed

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed


    Στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, στην τέταρτη και τελευταία αύξηση επιτοκίων για το 2018.

    Σύμφωνα με την Fed, η αγορά εργασίας συνέχισε να ενδυναμώνεται και η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται με ισχυρούς ρυθμούς. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν και ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε χαμηλός τους προηγούμενους μήνες, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών παρουσιάζει επίσης δυναμική αύξηση. Έτσι, όπως αναφέρει, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο 2%, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από 2,25% έως 2,5%.

    Όπως ανέφερε ο Jerome Powell, από την προηγούμενη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, η Fed παρατήρησε κάποια σημάδια εξασθένισης της οικονομίας, που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια ανάπτυξη και την σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο η Fed θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει καλά και την επόμενη χρονιά.

    Για το 2019, οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν ξανά τέσσερις αυξήσεις. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα χρειαστούν 2, ενώ μια μειοψηφία θεωρεί ότι θα χρειαστεί μία περισσότερη ή μία λιγότερη.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Powell αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Trump, υπογραμμίζοντας ότι η FED δεν θα υποχωρήσει στις πολιτικές πιέσεις και ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να την αποθαρρύνουν, ενώ υπερασπίστηκε την έως σήμερα πολιτική της για αυξήσεις επιτοκίων.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Donald Trump πίεζε την Fed να μην προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις.

    Την ώρα των δηλώσεων του Jerome Powell, η Wall Street έκανε βουτιά, με τον Dow Jones να υποχωρεί έως και 400 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ