• Οικονομία

    Family offices: Στο… περίμενε ζάμπλουτοι από Λίβανο, Σιγκαπούρη και… Μονακό

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Έρχεται «πράσινο» φως για εκατομμυριούχους που δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα.

    Διεύρυνση των πλούσιων οικογενειών που θα μπορούν να δημιουργήσουν «family offices» στην Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μέχρι και σήμερα για να δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα φυσικά πρόσωπα, οι οικογένειές τους και τα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούν, θα πρέπει να έχουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

    Αυτός ο περιορισμός αποκλείει εύπορες οικογένειες του εξωτερικού, που θέλουν να διαχειρίζονται στη χώρα μας τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων της οικογένειας, τις επενδύσεις τους σε επιχειρήσεις ή τις μετοχικές συμμετοχές τους σε εταιρείες, το χαρτοφυλάκιο μετοχών, παραγώγων και άλλων επενδυτικών – χρηματιστηριακών προϊόντων έως και τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον ζάμπλουτων οικογενειών του εξωτερικού έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσουν την πρόθεσή τους για τη δημιουργία «family office» στην Ελλάδα, ωστόσο δεν έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα στη χώρα μας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 150 εκατομμυριούχοι το έχουν πράξει ήδη, αφού έγιναν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.
    Λίβανος, Σιγκαπούρη και… Μονακό

    Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως ζάμπλουτοι από διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως είναι ο Λίβανος, η Σιγκαπούρη και το Μονακό, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να δημιουργήσουν «family office» στην Ελλάδα. Ωστόσο, αναμένουν την ενεργοποίηση του νόμου, με την ανακοίνωση της σχετικού κανονιστικού πλαισίου, το οποίο όμως έχει καθυστερήσει σημαντικά.

    Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Νοεμβρίου το οικονομικό επιτελείο είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις δράσεις και τις διατάξεις για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μας, με έμφαση στους εύπορους επιχειρηματίες.

    Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι στα 2 χρόνια εφαρμογής των διατάξεων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες.

    Σοφέρ, κηπουροί, σύμβουλοι και λογιστές

    Στην κοινή εταιρεία μπορούν να ενταχθούν όλες οι δαπάνες και τα έξοδα που πραγματοποιούν, από τους οικονόμους, του σεφ και τους κηπουρούς για τις μεζονέτες με τις πισίνες που διαθέτουν, τους σοφέρ που οδηγούν τις λιμουζίνες τους, τους καπετάνιους και το προσωπικό για τα γιότ, έως και τους συμβούλους και τους λογιστές της εταιρείας, καθώς στόχος είχε να «οργανώσει» τα έξοδα όλης της οικογένειας.

    Για την παροχή των υπηρεσιών των εταιρειών αυτών απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων ή αυτή δύναται να ανατίθεται σε τρίτα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο είναι εγκατεστημένα.

    Η δομή

    Στα «family offices» μπορούν να συμμετέχουν μέλη της οικογένειας, καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν τα φυσικά πρόσωπα και μέλη της οικογένειας.

    Ωστόσο, προβλέπεται ότι φυσικά πρόσωπα μέλη της εταιρείας ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.

    Ως μέλη της οικογενείας νοούνται τα κάτωθι πρόσωπα:

    α) ο έτερος των συζύγων/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.),

    β) τα άγαμα τέκνα των συζύγων/Μ.Σ.Σ.,

    γ) τα άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων/Μ.Σ.Σ., εφόσον η επιμέλεια έχει νομίμως ανατεθεί για μεν τα τέκνα του/της συντηρούντος σε αυτόν/αυτήν, για δε τα τέκνα του/της ετέρου των συζύγων/Μ.Σ.Σ. σε αυτόν/αυτήν,

    δ) οι απευθείας ανιόντες των συζύγων/Μ.Σ.Σ.

    Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων μέσα σε 12 μήνες από την ίδρυση της και

    Να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

    Η φορολογία

    Επισημαίνεται πως τα «family offices» φορολογούνται με συντελεστή επί των δαπανών. Τα ακαθάριστα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα οποία εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους στο σύνολο των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεών τους, πλην του φόρου εισοδήματος (μέθοδος κόστους πλέον περιθώριο κέρδους). Το ποσοστό κέρδους ορίζεται σε 7% και ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 24%.

    Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενδοοικογενειακές συναλλαγές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, ωστόσο οι υπόλοιπες συναλλαγές προς τρίτους φέρουν ΦΠΑ 24%. Δηλαδή, οι εσωτερικές πράξεις που διενεργούνται μεταξύ του Family Office και των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτό, ως πράξεις που διενεργούνται εντός ενιαίας οντότητας, είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Παράταση στο επίδομα θέρμανσης λόγω… χιονιού

    ΑΑΔΕ: Αναβάλλονται όλα τα ραντεβού στην εφορία

    Σταϊκούρας: «Διπλή» παράταση σε κορονοχρέη και «φθηνές» μεταβιβάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ