• Οικονομία

    Φάκελος ασφάλισης ΕΟΠΥΥ: Πώς ο ασφαλισμένος θα απορρίπτει χρεώσεις με ένα «κλικ»

    λαπτοπ


    Ενεργός στο «παιχνίδι» του ελέγχου των δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθίσταται ο ασφαλισμένος, με το άρθρο 32 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

    Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των οικονομικών του Οργανισμού, δημιουργείται και τηρείται «ηλεκτρονικός φάκελος ασφάλισης υγείας», στον οποίο ο ασφαλισμένος θα έχει άμεση πρόσβαση στις δαπάνες που τον αφορούν και δυνατότητα αμφισβήτησης αυτών σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεώς τους.

    Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ο ασφαλισμένος θα υποβάλλεται σε μία εξέταση, θα λαμβάνει ένα sms στο κινητό του ή ένα email στον υπολογιστή του. Σε περίπτωση που λάβει ειδοποίηση χωρίς να έχει κάνει την εξέταση, θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει την χρέωση, μπαίνοντας στον ασφαλιστικό του φάκελο και πατώντας ένα κουμπί, να  «μπλοκάρει» τη διαδικασία αποζημίωσης του παρόχου μέχρι να διερευνηθεί από τον ΕΟΠΥΥ το τι έχει συμβεί.

    Για να αποκτήσει πρόσβαση ο πολίτης στον ηλεκτρονικό φάκελο ασφάλισης, θα πρέπει να αποστείλει στον Οργανισμό το email του, προκειμένου να του αποσταλεί στη συνέχεια ο προσωπικός του κωδικός πρόσβασης.

    Σημειώνεται ότι ο φάκελος ασφάλισης δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι ήδη ενεργός, με χιλιάδες πολίτες να έχουν αποκτήσει κωδικό πρόσβασης.  Το νέο είναι η δυνατότητα ένστασης η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

    Ο φάκελος ασφάλισης δεν περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν την υγεία του ασθενούς, όπως ο ιατρικός φάκελος, παρά μόνον τις χρεώσεις που έχουν γίνει στον ασφαλιστικό φορέα.

    Σε πρώτη φάση η διαδικασία θα αφορά το σύνολο των παροχών, με εξαίρεση το φάρμακο.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, το σύστημα διαθέτει και ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να προστατεύσει τους παρόχους από ψευδείς απορρίψεις και προβλέπει ακόμη και κυρώσεις σε περίπτωση δόλου από την πλευρά των ασφαλισμένων.

    Η διαδικασία αποσκοπεί στον έλεγχο των πλασματικών χρεώσεων, ένα ζήτημα που έχει ανακύψει κατόπιν ελέγχων του ΕΟΠΥΥ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολυνομοσχέδιο: Κίνητρα για τη διείσδυση γενοσήμων – Με «voucher» οπτικά και ειδική αγωγή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι φορολογικές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδιωτικές κλινικές: Ενεργοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα ο «Βig Βrother» του ΕΟΠΥΥ



    ΣΧΟΛΙΑ