• Οικονομία

    «Φακελώνονται» όλα τα ακίνητα – Το νέο ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Ηλεκτρονικό «μάτι» για τον έλεγχο όλων των ακινήτων, τα στοιχεία των οποίων θα περνάνε σε ηλεκτρονικό αρχείο, στήνει η ΑΑΔΕ.

    Το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» (ΜΙΔΑ) της ΑΑΔΕ θα περιλαμβάνει ακόμη και πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών, αλλαγές που έχουν γίνει ως προς τις χρήσεις, τακτοποιήσεις κ.λπ..

    •  Συγκεκριμένα, το «φακέλωμα» των ακινήτων θα περιλαμβάνειQΤα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν και αν υπάρχουν διαφορές θα τις διορθώσουν.
    • Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

    Το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο του 2024 και θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Θα αξιοποιηθεί ακόμη και η τεχνητή νοημοσύνη για τις διασταυρώσεις και τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια στο Ε9 ή κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και τελών (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.α.). Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα.

    Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτοί είναι οι 41 φορολογικοί «παράδεισοι» που μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ [λίστα]

    ΑΑΔΕ: Ελεγκτικό «στριπτίζ» σε γνωστό κέντρο διασκέδασης ενηλίκων – Εντόπισε φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ

    Πώς θα γίνεται «μαχητό» το ελάχιστο τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες 



    ΣΧΟΛΙΑ