• Οικονομία

    Ευρωζώνη: Στάσιμο το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2023 – Οριακά απέφυγε την ύφεση

    • Μαρία Βε
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Στάσιμο στο 0% παρέμεινε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δ’ τρίμηνο του 2023, καθώς επηρεάστηκε από τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας που προκλήθηκε από τη βιομηχανική “δυσφορία” της χώρας.

    Η απρόσμενη εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος επί δεύτερο διαδοχικό μήνα στη Γερμανία, οδήγησαν το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Οριακή αποφυγή της ύφεσης

    Οι 20 χώρες του ευρώ, για λίγο απέφυγαν την ύφεση, καθώς η ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ιταλία και την Ισπανία αντιστάθμισε την οικονομική δυσπραγία της Γερμανίας, την ατμομηχανή της Ευρώπης.

    Η Ισπανία, με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, συνέβαλε περισσότερο στο συνολικό αποτέλεσμα με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,6%, ενώ η μικρότερη Πορτογαλία “είδε” ανάπτυξη 0,8%.

    Η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη Ιταλία επιταχύνθηκε επίσης σε 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες από 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

    Ωστόσο, η υποαπόδοση της ευρωζώνης οφειλόταν κυρίως στην αδυναμία της  Γερμανίας, της πρώτης οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία είδε το επιχειρηματικό της μοντέλο – που βασίζεται στη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και το έντονο αμφίδρομο εμπόριο με την Κίνα – να ανατρέπεται, λόγω των γνωστών γεωπολιτικών θεμάτων.

    Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, ενώ στο σύνολο η παραγωγή παρέμεινε σταθερή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, καταγράφοντας το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο χωρίς ή με μικρή ανάπτυξη.

    Στάσιμη η δραστηριότητα και το α’ 6μηνο του 2024

    Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι αναμένουν περισσότερα τους επόμενους μήνες, όμως τονίζουν ότι η δραστηριότητα της ευρωζώνης θα παραμείνει ουσιαστικά στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Αυτό, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομία “καλπάζει”, με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,3% το δ’ τρίμηνο να ενισχύει τα σενάρια για ήπια προσγείωση.

    Παρόλο που και οι δύο οικονομίες δοκιμάστηκαν με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τους τράπεζες ως απάντηση στην άνοδο του πληθωρισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκρουσαν τις ζοφερές προβλέψεις για ύφεση και αναπτύχθηκαν κατά 2,5% πέρυσι.

    Στη Γηραιά Ήπειρο όμως, οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο ευοίωνες, καθώς το νέο έτος ξεκίνησε με ένα κύμα απεργιών και διαμαρτυριών για τον πληθωρισμό.

    Στους δρόμους οι αγρότες

    Οι Ευρωπαίοι αγρότες, έχουν κλείσει τους δρόμους με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και το τεράστιο χάσμα μεταξύ της τιμής που πληρώνουν για τα προϊόντα τους και της τιμής στην οποία φτάνουν στην αγορά.

    Γερμανοί και Γάλλοι αγρότες αντιτίθενται σθεναρά στα σχέδια για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μάλιστα, η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει αυτό που οι ίδιοι οι αγρότες αποκάλεσαν “πολιορκία” του Παρισιού, την ώρα που πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες στη χώρα να έχουν ήδη αποκλειστεί.

    Επίσης, η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσίας INSEE.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στο 0% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, οι Ιταλοί αγρότες διαμαρτυρήθηκαν με αιτήματα όπως την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρήσης αλεύρων από έντομα.

    Αλλά και στην Ελλάδα, ο αγροτικός κόσμος κινητοποιήθηκε ζητώντας λύσεις στα προβλήματα του κλάδου, όπως το κόστος παραγωγής, τις καταστροφές από τις πλημμύρες και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.

    Σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση έως το ύψος των 10 χιλιάδων ευρώ, στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες.

    Πότε η ανάκαμψη;

    Παρόλα αυτά, με τον πληθωρισμό τώρα να υποχωρεί σταδιακά, οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να ανακτήσουν κάποια αγοραστική δύναμη φέτος.

    Ταυτόχρονα, οι πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει επίσης να χαλαρώσουν κάπως τις πιέσεις στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος επλήγη σε μεγάλο βαθμό.

    Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

    Πάντως, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μια σημαντική ανάκαμψη δεν είναι εφικτή για το υπόλοιπο του 2024.

    Όπως υποστηρίζουν, η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει τα βασικά της επιτόκια πριν από το καλοκαίρι και αυτό δεν είναι δυνατόν να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία πριν από το 2025.

    Διαβάστε επίσης: 

    Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο – Στο 3,46% το αρχικό επιτόκιο (upd)

    Άλλος ΦΠΑ για ποτά και χυμούς στο τραπέζι και άλλος για take away και delivery – Το «παράθυρο» για κυλικεία, σουβλατζίδικα και fast food

    Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις για τον κόφτη στις προσφορές και τη μείωση των τιμών στα βρεφικά γάλατα



    ΣΧΟΛΙΑ