• Οικονομία

    Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 9% τον Νοέμβριο εκτιμάει για την Ελλάδα η Eurostat.

    Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για 9,5% και η ΕΛΣΤΑΤ για 9,1%.

    Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων μετά από πολλούς μήνες την ώρα που Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού στην περιοχή του 2%.

    Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται στον πληθωρισμό της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ στον αντίστοιχο της Γαλλίας διατηρείται στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

    Τι αυξήθηκε τον Οκτώβριο

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει αύξηση κατά 68,4%, του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του μήνα 20,8%, ενώ στα στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλλετ) 23% και στα υγρά καύσιμα κατά 17,8%.

    Την ίδια ώρα τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τις τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την κούρσα ανόδου των τιμών τους.

    Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφουν για τον Οκτώβριο αύξηση στις τιμές τους κατά 24,2%, το ψωμί και τα δημητριακά 19,3%, τα κρέατα 17,3%, τα έλαια και τα λίπη 16,6%, τα λαχανικά 13,2%, καφές, κακάο και τσάι 13,4%, τα λοιπά τρόφιμα 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 6,1%, τα νωπά φρούτα κατά 3,4%.

    Στις υπηρεσίες τα κόμιστρα για τις μεταφορές επιβατών με ταξί καταγράφουν αύξηση κατά 32,9%, τα εισιτήρια αεροσκαφών 30,6% και τα εισιτήρια των πλοίων 26,7%.

    Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία καταγράφουν αύξηση κατά 20,2%, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα κατά 14,2% και το πακέτο διακοπών κατά 12%.

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν: Μπλόκο σε 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ