ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο στο 10% από 10,4% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου – συνεχίζονται ωστόσο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν από τον προηγούμενο μήνα κατά 0,5%, για πρώτη αφορά από την αλλαγή του έτους 2020-2021. Πρόσκαιρη κάμψη του πληθωρισμού είχε σημειωθεί μόνο τον περασμένο Ιούνιο, λόγω όμως της εισαγωγής του ενιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ/μηνιαίως για όλα τα ΜΜΜ.
«Με λίγη τύχη, έχουμε αφήσει πίσω μας την κορύφωση του πληθωρισμού», σχολίασε ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ, διευκρινίζοντας ότι βασικός παράγοντας για τη μείωση των τιμών είναι οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ενδεικτικά, το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε κατά 9,8% φθηνότερο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και η βενζίνη κατά 4,4%.Συνεχώς ανοδική, αντιθέτως, είναι η τάση των τιμών για τα τρόφιμα. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η αύξηση έφθασε το 0,9%, αλλά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, άγγιξε το 21%.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Η ΕΕ δαπάνησε 328 δισ. για έρευνα και ανάπτυξη το 2021
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.