• Οικονομία

    Γαλλία: Σταθερός, στα επίπεδα ρεκόρ παρέμεινε ο πληθωρισμός

    • Bloomberg


    Ο πληθωρισμός στη Γαλλία παρέμεινε απροσδόκητα υψηλά τον Νοέμβριο, αψηφώντας την επιβράδυνση που σημειώθηκε σε άλλα μέρη της ευρωζώνης και αποδυναμώνοντας τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

    Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ διαμορφώθηκαν στο 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν υπολογίσει ότι θα διαμορφωθεί στο 7%.

    Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία, με τις γερμανικές αποδόσεις  των 10ετών να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης στο 1,98% πριν εξισορροπήσουν.

    French Inflation Stayed at 7.1% in November
    Ο γαλλικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 7,1% τον Νοέμβριο

    Τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης των 19 μελών θα ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν επίσης μια ελαφρά επιβράδυνση — την πρώτη σε διάστημα ενάμιση χρόνου.

    Αυτή θα είναι η τελευταία ενημέρωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με τις τιμές προτού αποφασίσουν στις 15 Δεκεμβρίου πόσο ακόμη θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού για να βοηθήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

    Οι αξιωματούχοι προχώρησαν σε διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συναντήσεις. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα επιβραδύνουν αυτή τη δυναμική, καθώς η ήπειρος βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

    Η ανακοίνωση της Γαλλίας έδειξε επιτάχυνση στις τιμές των τροφίμων και στα μεταποιημένα αγαθά, ενώ το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά μειώθηκε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μείωσε την έκπτωση στο ντίζελ και τη βενζίνη. Η τιμή των υπηρεσιών αυξήθηκε 3% σε ετήσια βάση — ελαφρώς λιγότερο από το 3,1% που σημείωσε τον Οκτώβριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: Μείωση του πληθωρισμού στο 10% για τον Νοέμβριο

    Μακλάουφ (ΕΚΤ): Ίσως είναι μικρότερες οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος



    ΣΧΟΛΙΑ