ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ετήσιο ρυθμό 2,5% “έτρεξε” ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, επιβραδύνοντας οριακά από το 2,6% του Μαΐου, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ για την Ελλάδα ο ΔΤΚ τον Ιούνιο διαμορφώθηκε επίσης στο 2,5% ετησίως, οριακά υψηλότερα από την αρχική της εκτίμηση για 2,4% όσο και τον Μάιο.
Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1% στη σύγκριση Ιουνίου – Μαΐου, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Μικρή αναθεώρηση σε επίπεδο ευρωζώνης υπήρξε στο μέτρο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 0,4% μηνιαίως αντί 0,3% που είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά.
Σε ετήσια βάση, το μέρος του ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστικό των μελλοντικών πληθωριστικών τάσεων, επιβεβαιώθηκε στο 2,9% ετησίως.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% ετησίως από το 2,7% ένα μήνα πριν.
Σε επίπεδο επιμέρους μετρήσεων, οι χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού τον Ιούνιο παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία με 0,5% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.
Αντιθέτως, τα υψηλότερα επίπεδα του ΔΤΚ ήταν στο Βέλγιο με 5,4%, στη Ρουμανία με 5,3% και τις Ισπανία και Ουγγαρία με 3,6% αμφότερες.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη – μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.
Διαβάστε επίσης:
ΟΔΔΗΧ: Στο 2,81% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκαλύφθηκε το δημοπρατούμενο ποσό
Βρετανία: Σταθερός στο 2% ο πληθωρισμός
ΤτΕ: Στα 1,55 δισ. το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης το α’ 6μηνο του 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσοχοΐδης: Nομοθετική ρύθμιση για ηλεκτρικά πατίνια – «Θα καθιερώσουμε πεζόδρομους»
- HSBC: Κέρδη χαμηλότερα των προβλέψεων λόγω απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Εθνική Τράπεζα: Eγκρίθηκαν από την ετήσια ΓΣ η αύξηση κεφαλαίου κατά 1,8 δις ευρώ και η διανομή κερδών στους μετόχους (πίνακες)
- Συνεχίζεται το θρίλερ με το κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό – Eπτά τα κρούσματα χανταϊού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.