• Οικονομία

    Φόβοι για «έκρηξη» του πληθωρισμού – Σκέψεις για νέο πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Έτσι θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια-Οι 12 προτάσεις για απορρόφηση των ανατιμήσεων

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών σε περίπτωση που αυξηθούν επιπλέον οι τιμές στην ενέργεια, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά και τη νέα «έκρηξη» τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

    Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια θα παραμείνουν έως και το β’ τρίμηνο του 2022, με βάση και το σενάριο που στηρίζονται οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, θεωρείται βέβαιη μια νέα παρέμβαση για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου «εκτοξεύθηκαν» ξανά, μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής για αναστολή της διαδικασίας έγκρισης του Nord Stream 2.

    Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει φτάσει σήμερα στα 247,22 ευρώ / MWh, ενώ εκείνη του φυσικού αερίου έσπασε και πάλι το «φράγμα» των 100 ευρώ / MWh, καθώς τις τελευταίες ημέρες κυμαινόταν κοντά στα επίπεδα των 60 – 70 ευρώ.

    «Εάν παραμείνουν ή οι τιμές αυξηθούν περισσότερο, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί -και ορθώς, να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

    Πληθωρισμός… 4%

    Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή θα υπάρχει η εκτίμηση για πληθωρισμό 0,5% στο σύνολο του 2021, καθώς τουλάχιστον στο πρώτο μισό του έτους παρέμεινε είτε με αρνητικό πρόσημα είτε κοντά στο μηδέν.

    Ωστόσο, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκλείει το «κοντέρ» του πληθωρισμού να γράψει ακόμα και 4% το Νοέμβριο, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών και τον Δεκέμβριο.

    Το μεγάλο στοίχημα, σε πρώτη φάση, είναι ο χρόνος σταθεροποίησης των τιμών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι έως τότε θα απαιτείται η συνεχής παρέμβαση του κράτους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με το βλέμμα να είναι στραμμένο όμως, στο τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ