• Οικονομία

    Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πάνω από 6.000 αναρτήσεις στο e-auction – Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μελετά η κυβέρνηση

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών


    Ξεπερνούν τις 6.000 οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι τα μέσα Μαΐου 2024 ο αριθμός τους ανεβαίνει στις 14.000.

    Αν και σε ποσοστό 78% οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι, το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 39.000 –από τις 52.000 που είχαν αναρτηθεί– και φέτος το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου το ηλεκτρονικό σφυρί «κτύπησε» για 11 χιλιάδες ακίνητα που άλλαξαν χέρια, με το 38% των πλειστηριασμών να αφορά κατοικίες.

    Την ίδια ώρα στόχος της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους –επικεφαλής της οποίας είναι η Θεώνη Αλαμπάση– είναι να υπάρξουν βελτιώσεις στο υπάρχον πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να ρυθμίσουν και να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

    Για το θέμα υπήρξε συνάντηση χθες της Γενικής Γραμματέως Θεώνης Αλαμπάση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθώς το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις εξυπηρέτησης των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου αυτά να επανέλθουν σε ορθή πορεία.

    Οι αγορές «κόκκινων» δανείων από τα funds έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρες, ενώ χιλιάδες δανειολήπτες –πολλοί εκ των οποίων δεν ανήκουν στους λεγόμενους μπαταχτσήδες -, έχουν χάσει την περιουσία τους.

    Βέβαια το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η συμμετοχή των οφειλετών στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπογραμμίζοντας πως το  υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τις λύσεις εξυπηρέτησης των δανείων σε βάθος χρόνου, από το να βγαίνουν – ειδικά τα σπίτια- στο σφυρί.

    Να σημειωθεί ότι  η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει στο τραπέζι σχέδιο νόμου, για να μπορούν οι δανειολήπτες να αγοράζουν από τα funds τα δάνεια τους, στην τιμή που το απέκτησε ο επενδυτής από την τράπεζα καταβάλλοντας μία  προσαύξηση 20%, ταράζει τα νερά στην αγορά των «κόκκινων» δανείων.

    Οι Ιταλοί σχεδιάζουν –σύμφωνα με το Bloomberg– μέχρι το τέλος του έτους να έχουν νομοθετήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, ως μέρος της προσπάθειας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τα αυξανόμενα επιτόκια.

    Το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη, που πλέον δύσκολα εξυπηρετούνταν τα προηγούμενα χρόνια για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, όπως έχει αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Θα μπορούν δηλαδή δανειολήπτες με οφειλές χαμηλότερες των 25 εκατ. ευρώ, που δεν εξυπηρετούνταν μεταξύ 2015-2021, να τα αγοράσουν ξανά από τους επενδυτικούς οίκους, που τα πήραν από τις τράπεζες προ της 31ης Δεκεμβρίου 2022. Οι οφειλέτες θα πληρώσουν προσαύξηση 20% επί της τιμής αγοράς.

    Να σημειωθεί ότι τα funds  συνήθως αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια σε πακέτα μέσω τιτλοποιήσεων σε ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.

    H τιμή αγοράς για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως είναι οι οφειλές  από πιστωτικές κάρτες, διαμορφώνεται στην καλύτερη περίπτωση στο  10% της ονομαστικής αξίας τους, ενώ τα δάνεια που έχουν υποθήκη σε ακίνητα και άλλα χρέη που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, που ωστόσο δεν υπερβαίνουν το 50% της ονομαστικής αξίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024 η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

    Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια – Καμπανάκι των αναλυτών για την ανάπτυξη το 2024

    Αποκάλυψη mononews: Έρχεται μείωση στο όριο συναλλαγών με μετρητά στα 300 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ