• Οικονομία

    Αισιοδοξία στη Γερμανία: Σε υψηλό ενός έτους ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα

    • NewsRoom
    O υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

    O υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ


    Επέστρεψε η αισιοδοξία στη Γερμανία, καθώς ανοδικά κινήθηκε ξανά τον Απρίλιο ο σημαντικός δείκτης που αφορά το επιχειρηματικό κλίμα του ινστιτούτου Ifo, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξέρχεται από ένα διετή κύκλο δυσκολιών.

    Ειδικότερα, τον Απρίλιο, ο δείκτης αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 89,4 μονάδες, από 87,9 τον Μάρτιο και σύμφωνα με τους αναλυτές, τρεις διαδοχικές αυξήσεις στον δείκτη, σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην οικονομία.

    Η σημερινή αύξηση οφείλεται τόσο στην τρέχουσα κατάσταση – που έχει βελτιωθεί σημαντικά – όσο και στις μελλοντικές προσδοκίες.

    Ο βασικός δείκτης Ifo επιστρέφει τώρα στα επίπεδα που σημειώθηκαν ξανά στις αρχές του καλοκαιριού του περασμένου έτους.

    Κίνδυνοι και προκλήσεις

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, διάφοροι παράγοντες εξακολουθούν να “παρασύρουν” την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

    Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι πιθανό να επιβαρύνουν ξανά τη βιομηχανία και τις εξαγωγές.

    Επίσης, ο αυξανόμενος αριθμός πτωχεύσεων και αναδιαρθρώσεων στις επιχειρήσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας φέτος.

    Τέλος, εκτός από τους πιθανούς “αντίθετους ανέμους”, οι γνωστές δομικές αδυναμίες της Γερμανίας δεν θα εξαφανιστούν σε μια νύχτα και θα περιορίσουν την ταχύτητα οποιασδήποτε ανάκαμψης φέτος.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο φέτος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

    «Η Γερμανία δεν είναι ασθενής. Έπειτα από μια πολύ επιτυχημένη περίοδο από το 2012 και μετά τα χρόνια της κρίσης, η Γερμανία είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος έπειτα από μια νύχτα με λίγες ώρες ύπνου. Τα δυσμενή στοιχεία της οικονομίας είναι κατά κάποιον τρόπο το ξυπνητήρι και τώρα πίνουμε ένα καλό φλυτζάνι καφέ, δηλαδή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Mετά θα συνεχίσουμε και πάλι να είμαστε πετυχημένοι».

    Ο υπουργός είχε τοποθετηθεί στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, απαντώντας στην ερώτηση: «Τι τρέχει με την Γερμανία;».

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Εξετάζει την αγορά επιπλέον συστημάτων Patriot αξίας €1,2 δισ.

    Μπέρμποκ: Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Κίνα επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία

    Γερμανία: Απώλειες ύψους 5% για το γερμανικό ΑΕΠ προκαλεί η ενεργειακή κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ