Οικονομία

Επτά παρεμβάσεις για να πάρουν μπροστά εστίαση, τουρισμός, μεταφορές

  • NewsRoom

Χρήστος Σταϊκούρας


Επτά παρεμβάσεις με μόνιμα χαρακτηριστικά ετοιμάζει να κάνει η κυβέρνηση με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Παρεμβάσεις, που, κατά τις πληροφορίες, αφορούν στον τουρισμό, την εστίαση και τις μεταφορές, μια σειρά από εκατοντάδες επιχειρήσεις τόσο από την εστίαση και τον τουρισμό, όσο και από τις μεταφορές, προκειμένου να καταστεί περισσότερο ελκυστικό το τουριστικό πακέτο για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα στο 11%. Το 11% θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και συνδέεται με την επανεκκίνηση του κλάδου είτε την 1η Ιουνίου είτε στις 25 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). Κατά τη συνάντηση έγινε σαφές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι ένα μέτρο αυτού του χαρακτήρα θα πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και πως πάγια υιοθέτησή του απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από 24% σε 13%, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν πως η μείωση αυτή θα μετακυλιστεί στις τιμές του τελικού καταναλωτή.

Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει ακόμα:

– Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.

– Μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

– Θα έρθει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια από 24% σε 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

– Τέλος, θα δοθούν  κίνητρα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος λόγω της κρίσης ή θα λειτουργήσουν μερικώς. Τα σχετικά κίνητρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.


ΣΧΟΛΙΑ