• Οικονομία

    Επιβεβαίωση mononews – Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον e-ΕΦΚΑ

    Επιβεβαίωση «Mononews» - Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον e-ΕΦΚΑ

    Κώστης Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Οκτώ παρεμβάσεις στην λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωσή του, όπως το παρουσίασε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

    Μεταξύ άλλων, όπως είχε γράψει το mononews.gr, θα προσληφθούν διευθυντές και γενικοί διευθυντές από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με τριετή θητεία, θα υπάρξει νέο οργανόγραμμα, θα αλλάξει το σύστημα προμηθειών και θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του με την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού.

    Εντός των επόμενων εβδομάδων το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

    Οι οκτώ που προωθούνται είναι οι εξής:

    • Επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 3ετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, με διαφανείς διαδικασίες και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους. Για τα συγκεκριμένα στελέχη η αμοιβή τους θα καθοριστεί με ΚΥΑ και θα είναι διαφορετική από αυτή των δημοσίων υπαλλήλων.
    • Νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με νέο οργανόγραμμα. Νέο διαδικασία επιλογής διοικητή και υποδιοικητή ΕΦΚΑ και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο διοικητή. Μάλιστα θα υπάρξει και ειδική εταιρεία συμβούλων για τη διαμόρφωση του.
    • Πρόσληψη 500 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ κυρίως οικονομολόγων και εξιδεικευμένων στην πληροφορική και έκτακτου προσωπικό 100 ατόμων με συμβάσεις έργου για την έκδοση συντάξεων.
    • Καθιέρωση νέου πριμ παραγωγικότητας για δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την παραγωγικότητα τους. Πριμ παραγωγικότητας θα δοθεί και στους υπαλλήλους του τηλεφωνικού κέντρο back office, αλλά και σε γενικές διευθύνσεις ανάλογα με το έργο που παράγουν.
    • Σύσταση μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.
    • Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία με συντόμευση του χρόνου απολογίας και επιβολής ποινών από δυο μήνες που είναι σήμερα σε έναν.
    • Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών για κλιματιστικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα, θα καταργηθούν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης αποφάσεων που απαιτούνται σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
    • Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και αξιοποίηση. Ο ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 20% παραμένει αναξιοποίητο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

    Δείτε ΕΔΩ τις Βασικές Αρχές του Νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

    Δείτε αναλυτικά την Ανακοίνωση Τύπου ΕΔΩ

    Διαβάστε επίσης:

    Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του Α21

    Έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω των αλλαγών που φέρνει το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ