• Οικονομία

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αυξήθηκαν κατά 44% οι επιτόπιοι έλεγχοι στην αγορά

    • NewsRoom
    Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Σε σειρά στοχευμένων αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας προχώρησε το 2021 η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντείνοντας τις δράσεις της, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα,  όπως επισημαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021,  πραγματοποίησε 14 επιτόπιους ελέγχους σε 98 ελεγχόμενες επιχειρήσεις,  έναντι 7 επιτόπιων ελέγχων  το 2020 σε 68 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 44%.

    Επιπλέον, το 2021 αύξησε τον αριθμό των ελεγχόμενων εταιριών ανά μήνα σε 8,9, έναντι 5,7 το 2020 και 4,0 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 57% το 2021,  από 42% το 2020 σε σχέση με το 2019.

    Όπως άλλωστε είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός, μιλώντας πρόσφατα στο mononews το μήνυμα προς τους καταναλωτές ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε στοιχειοθετημένες καταγγελίες και ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εξετάζονται σύντομα καθώς οι χρόνοι έχουν μειωθεί και έχει απελευθερωθεί από πολύ παλιές υποθέσεις. «Για αυτό και βλέπετε πολλούς επιτόπιους ελέγχους» σημείωσε.

    Στην πρώτη θέση των ελέγχων στην ΕΕ

    Η δραστηριότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει αναγνωρισθεί και διεθνώς ως ιδιαίτερα έντονη, καθώς αποτελεί την Αρχή Ανταγωνισμού με τους περισσότερους ελέγχους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης κατά το 2021.

    Σημειώνεται πάντως ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανός (Επ. Ανταγωνισμού) στο mononews: Γιατί στην Ελλάδα είναι δύσκολο να σπάσουν τα καρτέλ



    ΣΧΟΛΙΑ