• Οικονομία

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά καλλυντικών

    • NewsRoom
    Γιάννης Λιανός, επικεφαλής Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Γιάννης Λιανός, επικεφαλής Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, στην ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά εμπορίας καλλυντικών και λοιπών προϊόντων προσωπικής φροντίδας σχετικά με την ενδεχόμενη διάπραξη παραβάσεων των άρθρων 1 ν. 3959/2011 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) στο πλαίσιο κάθετων συμπράξεων.

    Για τον σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο στις 17 και 18.02.2022 σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στις εν θέματι αγορές.

    Νομικό πλαίσιο

    Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.

    Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού. Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

    Επόμενα βήματα

    Η ανάθεση σε Εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, και δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Η νόμιμη προθεσμία (πέντε και δυο μήνες) είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης

    ΠΕΝΕΝ: Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του εγκλωβισμένου σε ομηρία πληρώματος του τάνκερ DELTA POSEIDON

    Γιάννης Μασούτης: Η επιχειρηματική κοινότητα έχει λόγους να είναι αισιόδοξη

    ΕΥΔΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ



    ΣΧΟΛΙΑ