• Οικονομία

    Επιταχύνεται η έκδοση 129.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω των αλλαγών που φέρνει το 2022

    Κωστής Χατζηδάκης


    Την έκδοση 60 συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα έθεσε ως στόχο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στους δημοσίους υπαλλήλους- εισηγητές που ασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων.

    Από την πλευρά τους βέβαια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ήδη έχουν επισημάνει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Υπενθυμίζεται ότι το στοκ των 129.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση θα πρέπει να μηδενιστεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν περίπου 150.000 αιτήσεις για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

    Η πλειοψηφία των 129.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων αφορούν:

    – Ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ. Παλιοί ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και έμποροι που σε αρκετές περιπτώσεις τα ένσημα τους έχουν χαθεί- καρτέλες με ένσημα- ή υπάρχουν σε κούτες και συρτάρια και ο ασφαλιστικός τους βίος δεν είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένος. Ακόμη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και οφείλουν, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί η οφειλή από το ΚΕΑΟ για να αποπληρωθεί στη συνέχεια μέσω της σύνταξης του ασφαλισμένου, εφόσον δεν υπερβαίνει το όριο των 20.000 ευρώ.

    – Ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση: Και σε αυτές τις περιπτώσεις η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα. Επίσης τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

    – Ασφαλισμένους με έτη απασχόλησης στο εξωτερικό. Υπάρχουν 20.000 περιπτώσεις διεθνών συντάξεων, όπου η πιστοποίηση των ενσήμων από το εξωτερικό είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα πολλοί φάκελοι να παραμένουν στα συρτάρια υπαλλήλων του ΕΦΚΑ σε κάποιες περιπτώσεις επί σειρά ετών…

    – Ασφαλισμένους στο πρώην ΝΑΤ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έθεσαν σε λειτουργία σύστημα παρακολούθησης των Διευθύνσεων που απονέμουν συντάξεις, ορίζοντας ως στόχο την έκδοση τριών συντάξεων την ημέρα ανά εργαζόμενο. Πρόκειται για τον Πύργο ελέγχου όπου θα παρέχει άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

    – το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),

    – το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,

    – το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,

    – το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

    Με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των διευθύνσεων απονομής, προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις εκδοθείσες συντάξεις τόσο ανά διεύθυνση, όσο και ανά εισηγητή. Είναι χαρακτηριστικό πως 25% των υπαλλήλων εκδίδουν έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ το καλύτερο 25% των υπαλλήλων εκδίδουν από 45 συντάξεις ο καθένας τον μήνα.

    Το νέο ψηφιακό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας και τέθηκε ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή: την έκδοση 3 συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στο «πράσινο κτίριο» έχουν μεταφερθεί και οι περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για περιπτώσεις ασφαλισμένων με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, θέτοντας ως στόχο την έκδοση 3.500 αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης το μήνα.

    Σύμφωνα με νομικούς οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

    1. Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα,

    2. Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια.

    3. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος Οκτωβρίου «σηκώνουν τα μανίκια» δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ