• Οικονομία

    Τέλος Οκτωβρίου «σηκώνουν τα μανίκια» δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τέλος Οκτωβρίου «σηκώνουν τα μανίκια» δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων

    Παναγιώτης Δουφεξής, διοικητής στον e-ΕΦΚΑ


    Τέλος Οκτωβρίου κι αμέσως μετά την ολοκλήρωση την λήψη της πιστοποίησής τους αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες για την έκδοση συντάξεων οι ιδιώτες λογιστές- φοροτεχνικοί και δικηγόροι.

    Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης αυξήθηκαν από 180 (που είχε αρχικά ανακοινωθεί) σε 1200, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων.

    Οι αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για να ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών του e-ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τις 3.600.

    Στον πρώτο κύκλο συμμετέχουν 800 δικηγόροι και 400 λογιστές-φοροτεχνικοί, κατ΄ αναλογία του αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις δυο κατηγορίες επαγγελματιών. Για την εκπαίδευση-πιστοποίηση τους τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

    Από το τέλος του επόμενου μήνα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθυνθούν και στους 1.200 πιστοποιημένους ιδιώτες για την έκδοση της σύνταξης τους από τον e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να αναθέσει από το τέλος Οκτωβρίου σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

    Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

    Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματικών από 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει ο φορέας) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών). Ωστόσο, οι ιδιώτες μπορούν να ζητήσουν και επιπλέον από τους ασφαλισμένους ανάλογα με τη κάθε περίπτωση.

    Αναλυτικότερα:

    Η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις ορίζεται ως εξής:

    α. Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: (αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά ένα πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, (αβ) 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

    β. Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/ υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

    γ. Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

    δ. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.

    ε. Έκδοση Προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.
    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αμοιβή του επαγγελματία για τις βασικές πράξεις που θα απαιτηθούν για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου θα ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

    Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Όπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου.

    Η ανάθεση στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης συντάξεων που μπορούν να εκδίδουν σύμφωνα με τον ν. 4798/2021 γίνεται με υπεύθυνη δήλωση που απευθύνεται στον e-ΕΦΚΑ, ή με καταχώρηση σε ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

    Όταν υποβάλλεται η βεβαίωση ή το σχέδιο που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, σε αυτό περιλαμβάνεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί στην παραλαβή της ανάθεσης από τον e-ΕΦΚΑ.

    Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στη βεβαίωση ή το σχέδιο που υποβλήθηκε και στο αντικείμενο της ανάθεσης και καταβάλλει την αντίστοιχη αποζημίωση με ισόποση πίστωση του λογαριασμού που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας.

    Διαβάστε επίσης

    Εντός Οκτωβρίου οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ