• Οικονομία

    Η επιστροφή των θεσμών-«Μπρα ντε φερ» για τα ανοιχτά μέτωπα

    Eurogroup


    Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά μέτωπα όπως είναι το Ελληνικό, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα κοινωνικά επιδόματα και τα ενεργειακά.

    Μέσα σε λίγες ώρες, η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της σε κρίσιμα έγγραφα όπως την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ που ενδεχομένως να κοστίσουν και θέσεις εργασίας, την περικοπή των επιδομάτων των τριτέκνων αλλά και την αθρόα πώληση ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών.

    Αναμφίβολα η αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων είναι μια θετική εξέλιξη για τους δανειστές, ωστόσο όλα θα κριθούν αύριο στην εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως αναφέρουν όμως πηγές της ΕΕ οι πλειστηριασμοί από μόνοι τους δεν είναι ικανοί να λύσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Χρειάζονται πιο επιθετικές κινήσεις από τις τράπεζες έτσι ώστε το σύνολο της οικονομίας να μην παγιδευτεί σε στασιμότητα λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό τα επιτελεία των τραπεζών, προχώρησαν πρόσφατα στην πώληση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, υιοθετώντας και τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία εδώ και μήνες τονίζει ότι δεν αρκούν οι διαγραφές δανείων, αλλά απαιτούνται πιο ριζικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα επικείμενα stress tests.

    Όσον αφορά στα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο να αυξηθούν οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να στηριχθούν το πρώτο και το δεύτερο παιδί, κατά 160 εκατ. ευρώ. Η θέση των δανειστών, όπως εκφράστηκε στην προηγούμενη παρουσία τους στη χώρα, τον Οκτώβριο, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν προς το χειρότερο τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, θα μειωθούν οι δικαιούχοι τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση της αναπηρίας.

    Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα επεκταθούν και στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, κύρια στην πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ και στον επανυπολογισμό των συντάξεων, από τον οποίο εξαρτάται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, το 2019. Επίσης, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην πορεία απονομής των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε επίσημα χθες, ότι από σήμερα 28 Νοεμβρίου, μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν 18.734 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 5.503 νέες προσωρινές κύριες συντάξεις, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 105,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εμβόλιμη καταβολή νέων συντάξεων που η διοίκηση του ΕΦΚΑ γνωστοποίησε ότι θα επαναληφθεί.

    Στο μεταξύ, τα ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά.

    Τα σημαντικά μέτωπα που απομένουν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης είναι τα εξής: Ελληνικό, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κοινωνικά επιδόματα και ενεργειακά. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Μητσοτάκης: Δεν τελειώνει εδώ το θέμα – Α. Τσίπρας: Καληνύχτα σας, κ. Μητσοτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Ο Τζον Σφακιανάκης είπε στον πρέσβη του Ριάντ πως ο Παπαδόπουλος δεν είναι εκπρόσωπος των Αράβων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Εκτός από αυταπάτες και ψέματα, ηγείστε και μιας ανήθικης κυβέρνησης»



    ΣΧΟΛΙΑ