• Οικονομία

    Επιστρεπτέα προκαταβολή: 72.000 ο αριθμός των δικαιούχων- Oι επιχειρηματίες περιμένουν και το SURE

    • Contributor
    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με βάση τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου θα υπολογίζεται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που ξεκινάει τον Ιούνιο.

    Αυτό υποστήριξαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις έμειναν εκτός από τον πρώτο γύρο, ο οποίος, εντός της ημέρας, θα λάβει και νέα παράταση για την ένταξη των δικαιούχων.

    Που σημαίνει ότι θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις που τον Μάρτιο μπορεί να είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από το όριο του 20% που έθετε η κυβέρνηση, αλλά με κλειστή την οικονομία τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι πωλήσεις τους θα είναι εντυπωσιακά χαμηλότερες, επιβεβαιώνοντας χθεσινό δημοσίευμα του mononews.gr .

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν έγινε η εκκαθάριση για τις επιχειρήσεις που δικαιούνταν συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ο αριθμός τους ανερχόταν στις 72.000. Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, στην ειδική εφαρμογή του TAXIS είχαν δηλώσει συμμετοχή περί τις 42.000 επιχειρήσεις.

    Τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν από την πρώτη φάση, ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ που, όπως φαίνεται περισσεύουν, θα συμπεριληφθούν στο 1 δις. ευρώ της δεύτερης φάσης.

    Κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι κάποιες επιχειρήσεις σκέφτονται μέχρι την τελευταία στιγμή το αν θα συμμετάσχουν, λόγω του απαράβατου κριτηρίου που έχει θέσει η κυβέρνηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέχρι τον Οκτώβριο.

    Πλην όμως, οι ίδιες οι επιχειρήσεις εξετάζουν και εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα SURE, η κατανομή των κεφαλαίων του οποίου, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αποφασίζεται σήμερα το απόγευμα, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, με την Ελλάδα να επιδιώκει κεφάλαια περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ που της αναλογούν.

    Σημειώνεται ότι σήμερα, 15 Μαΐου, λήγει η προθεσμία ένταξης του πρώτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω aade.gr/MyBusinessSupport (σ.σ. όπως τονίστηκε παραπάνω, αναμένεται νέα παράταση εντός της ημέρας) όπου και είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους, για να μπορέσουν, αφενός να ενημερωθούν για το ποσό του δανείου που τους προεγκρίθηκε, αλλά και να δηλώσουν αν αποδέχονται τους όρους χορήγησής του, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

    Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση Χορήγησης και να επιλέξουν το τελικό ποσόν του δανείου (στην περίπτωση που επιθυμούν να ζητήσουν μικρότερο ποσόν από το εγκεκριμένο), αποδεχόμενοι παράλληλα τους όρους αποπληρωμής, όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

    Τα ελάχιστα ποσά που έχουν ορισθεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι:

    -από 2.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

    Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

    Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet.

    Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

    Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ